Радомир - идеи за разходка на 30 км - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Радомир - идеи за разходка на 30 км
Автор: Peika.bg
Радомир - идеи за разходка на 30 км

Само на 40-ина км от София се намира едно малко градче, което е чудесна идея за уикенд пътешествия!

Град Радомир е разположен в живописната Радомирска котловина, в подножието на планината Голо бърдо. Той е център е на историко-географската област Мраката. В района на града има много интересни културни, исторически и природни забележителности, до които можете да отскочите.

Вижте нашите идеи за разходка на 30 км от Радомир:

Водопад Бучалото

Разстояние от Радомир: 1 км

Водопадът Бучалото се намира в центъра на град Радомир. Той е един от малкото градски водопади в България. Част е от река Изворска, която се спуска от планината Голо бърдо. Височината му е около 10 м. Около водопада има изградено изкуствено езерце, мостчета и места за отдих. Патриархът на българската литература Иван Вазов в пътеписа си "До Радомир" сравнява водопада с прочутия Ниагарски водопад.

Радомир - идеи за разходка на 30 км

 *

Хижа Орлите

Разстояние от Радомир: 2 км

Хижа Орлите се намира в местността Червена ябълка, край град Радомир. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет от 55 места. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, като се отоплява с централно парно. Има на разположение столова и ресторант. Към нея функционира малка ски писта и влек. 

*

Радомирски манастир "Възнесение Господне"

Разстояние от Радомир: 3 км

Манастирът се намира в планината Голо бърдо. Смята се, че датира от времето на Втората българска държава. Единствените писмени сведения за манастира са от 1570 г. Някога на това място е бил един от най-големите манастири в района - Св. Архангел Михаил. До Радомирския манастир може да се стигне по асфалтов път. На храмовия празник Свето Възнесение Господне се прави курбан и се събират много хора. 

 *

Пернишки манастир "Свети Пантелеймон"

Разстояние от Радомир: 11 км

Манастирът Свети Пантелеймон на около 2 км от Перник, в планината Голо бърдо. Смята се, че датира от 10 век, по-късно е опожарен и унищожен, а през 1866 г. е възстановен. До манастира се намира вековен ясен, който според местните предания има лековита сила. Хората вярват, че е изцерил мнозина, които са докоснали и прегърнали дървото с любов и вяра. 

*

Крепост Кракра

Разстояние от Радомир: 12 км

Средновековната пернишка крепост Кракра е разположена на скалисто плато в югозападната част на град Перник. Запазени са основи на жилищни сгради, на три християнски черкви, една от които е сред най-ранните в християнския свят, както и двуетажни черкви-гробници. Атракция за посетителите на крепостта са катапултите и стенобойните оръдия, които са разположени покрай една от крепостните стени. Монтираните върху крепостните стени панорамни платформи дават възможност за поглед от високо на целия град и околностите. В крепостта също има и сцена, на която се представят театрални постановки и концерти.

ВИЖ ОЩЕ: Крепостта Кракра: Перник отвисоко

Радомир - идеи за разходка на 30 км

 *

Музей на минното дело, гр. Перник

Разстояние от Радомир: 14 км

Подземният минен музей е създаден през 1986 г. в град Перник. Той е разположен в запазените галерии на първия български рудник, които са с дължина около 630 м. Чрез автентични експонати може да се проследи развитието на минното дело в България. В музея се влиза с екскурзовод, който изнася беседа, правят се мултимедийни презентации и се разглеждат експозициите. Музеят е единствен по рода си на Балканския полуостров.

ВИЖ ОЩЕ: Градът на черното злато и един уникален музей

Радомир - идеи за разходка на 30 км

*

Калкаски манастир Света Петка

Разстояние от Радомир: 15 км

Калкаският манастир Света Петка е изграден през 9-10 век и се намира в подножието на планината Голо бърдо, в покрайнините на пернишкия квартал Калкас. През 1393 г. е опустошен и разрушен от турците, а през 1881 г. е възстановен след съновиденията и с помощта на местната баба Джурджа. През 1885 г. е осветен и от 1954 г. е в днешния си вид. Сега манастирът е периодично действащ.

*

Храм Свети Иван Летни - с. Поцърненци

Разстояние от Радомир: 15 км

Храм Свети Иван Летни се намира на около 6 км от центъра на село Поцърненци, на самия край на скалния бряг, южно от язовир Пчелина, известен още и като язовир Лобош. Местността е известно като Пчелин камък. Храмът е в чест на Свети Йоан Богослов, наричан от хората Свети Иван Летни. Построен е около 1350 г. Празникът на Храм Свети Иван Летни е на Еньовден - 24 юни.

ВИЖ ОЩЕ: Историята за параклиса на потопеното село Пчелинци

Радомир - идеи за разходка на 30 км

 *

Язовир Студена

Разстояние от Радомир: 28 км

Язовир Студена се намира в Западна Витоша, на територията на Област Перник. Изграден е на река Струма в периода 1953-1955 г., като под него остават селата Витошко и Крапец. Използва се като главен източник за водоснабдяване на град Перник и региона. Язовирът е охраняем и е разрешен само риболова - зарибен е с бяла риба, костур, червеноперка и др. Мястото е приятно за разходки и почивка сред природата.

*

Църногорски манастир "Св. Св. Козма и Дамян

Разстояние от Радомир: 30км

Манастирът известен още като Гигински се намира в подножието на връх Китка, в планина Черна гора. Заради нея е наричан и Черногорски манастир. Разположен е на около 4 км от с. Гигинци, на 16 км югозападно от гр. Брезник и на 52 км източно от София. От селото до манастира се стига по зле поддържан черен път, трудно проходим за кола, особено при зимни условия. Пътят е приятен за разходка и за час ще стигнете пеш до манастира.

ВИЖ ОЩЕ: Църногорски манастир - тишина и рози някъде на запад

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин