Разходка из двореца „Ахилион“ на остров Корфу - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка из двореца „Ахилион“ на остров Корфу
Автор: Елена Исаева

На вечно зеленият остров Корфу, се намира един дворец, който крие в себе си, колкото интересна, толкова и печална история. Той е един истински архитектурен шедьовър, както отвън, така и отвътре, но освен това е и паметник на една тъжна история за майчината скръб по изгубеното ѝ дете. „Ахилион“ е дворецът на Елисавет или по-известна сред народа като Сиси.

Дворецът е изграден в периода 1889 – 1891 г. в село Гастури, на един хълм с прекрасна гледка към морето и острова. Сградата е построена в помпейски стил. Сиси посещавала мястото два пъти в годината. След нейната смърт, той става собственост на една от дъщерите ѝ и бил затворен в продължение на девет години. След това, дъщерята на Сиси – Мария-Валерия го продава на немския Кайзер Вилхелм II. Той самият прави доста допълнения, като разширява градините и мести част от статутите.

Разходка из двореца „Ахилион“ на остров Корфу
Снимка: Елена Исаева

 

По време на Първата световна война, дворецът е бил използван като военна болница от френските и сръбските войски. След края на войната и поражението на Германия, дворецът „Ахилион“ влиза в границите на гръцката държава. През Втората световна война пък, дворецът е бил използван като военен щаб.

През 1983 г. управлението на „Ахилион“ се поема от Гръцката национална организация по туризъм. След това през 1994 г. е бил ползван за нуждите на Европейския съюз. След това вече дворецът се ползва с туристическа цел, за посещение и организирне на различни събития.

На входа на двореца им внушителна желязна порта, на която са изписани името и годините, в които е строен дворецът. Вляво от самия вход има две сгради, в едната в наши дни се продават билети за влизане, но преди е била използвана като портиерна, а след това и от жандармерията. Втората е била построена от Кайзера и след това е била използвана от гостите на казиното.

Разходка из двореца „Ахилион“ на остров Корфу
Снимка: Елена Исаева

 

Дворецът е пълен с интересни скулптури, както в градината, така и по своята фасада. На балкона на първия етаж има два изящни мраморни кентавъра, а на балкона на втория етаж може да се видят четири нимфи – дарителки на светлината. Вратата на самия главен вход е украсена от италианската къща Капонети и се крепи върху дорийски колони. Навсякъде в двореца се виждат различни сцени и изображения от гръцката митология. В дврода дори има две доста внушителни статуи на самия Ахил. На едната той е изобразен в изправен ръст, а на другата е вече паднал на земята, след като го е покосила стрелата на Парис.

Разходка из двореца „Ахилион“ на остров Корфу
Снимка: Елена Исаева

 

На колонадата в градината на двореца има доста статуи, които придават на двореца един още по-внушителен вид. Сред тях може да видите Аполон, Афродита, всички музи и други.

В градините на двореца може да се види и статуята на императрица Сиси. Нейна такава има и на самия вход на сградата. Дори статуята на Сиси изглежда тъжна.

Дворецът „Ахилион“ определено е един истински шедьовър, който е построен с много майсторство, внимание към всеки детайл. Мястото е едно от най-посещаваните на красиви остров Корфи и, ако планирате екскурзия на зеления остров, не бива да пропускате двореца. Определено няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин