Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак
Автор: Peika.bg
Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак

Кампанията “Хижа на годината” обръща внимание на най- добрите хижи и заслони в България. Номинациите са направени от 10 организации, които използват и добре познават хижите в България. Те са селектирали общо 55 хижи разпределени в осем номинационни категории. Победителите ще бъдат избрани от гласовете тук и обявени по време на фестивала „Дни на предизвикателствата“ в началото на декември 2023 година.

Освен да отличи обектите за пример, кампанията цели и да стимулира развитието на останалите хижи и заслони, така че да могат да се превърнат в предпочитано място за отдих и туризъм. Днес ще ви представим хижа Момчил юнак.

- Местоположение 

„Момчил юнак“ е туристическа хижа в Западните Родопи. Разположена е на 1680 м н.в., на 10 км от Националната астрономическа Обсерватория „Рожен“, на 18 км от кк Пампорово и на 11км от с. Момчиловци. Хижата е част от Европейски туристически маршрут Е8 (започва от кк Боровец и свършва в самия край на международния маршрут – в с. Мезек край Свиленград), GPS: 41.700442ºN 24.805256ºE.

Локация

Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак

- Номинация за категория 

• ,,Най-добра хижа с автомобилен/лифт достъп”

• ,,Хижа с най-добра кухня”

• ,,Най-чиста хижа”

- Кога е създадена? 

Основната сграда е построена през 1940 г. Хижата се състои от една двуетажна сграда с 18 легла – водоснабдена и електрифицирана, с вътрешни санитарни възли. Отоплява се с твърдо гориво и с ток. В съседство има и 2 дървени бунгала ,,Old Pine bungalow”  с по 8 легла с вътрешни санитарни възли и бани, които също могат да бъдат наети от туристи. Има място за паркинг, летен бар, детски атракциони и ресторант с автентична родопска кухня и аржентински специалитети.

Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак

- Какво Ви накара да обикнете мястото? 

Ние сме младо семейство хижари – българка и аржентинец, ценители на природата, пазим я и живеем в синхрон с нея. Запознахме се в Сан Франсиско на автобуна спирка, започнахме да пишем общата си история първо в Щатите, след това Мексико, Коста Рика и Перу. Когато взехме решение да останем в България, избрахме да живеем сред природата. Като начало реставрирахме наследствените ни бунгала в съседство на хижата. В туристическия бизнес съм от дете – дядо ми е бил хижар тук. Натъжаваше ни лошото стопанисване на хижата, в която мина моето детство.

Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак

- Какви удобства предлага хижата?

В началото хижата не функционираше по предназначение, беше занемарена - вътре и площта наоколо. С помощта на приятели и семейството ни успяхме да ремонтираме падналите тавани, възстановихме интериора, боядисахме сградата, изградихме комин, основно почистване вътре,изчистихме площите навън. Но това беше само началото. За последните 2 години целта ни е да подобряваме и модернизираме базата (всичко в синхрон с природата)– построихме външен горски бар за летните гости, огнище за уют, детска площадка за малките и още..

- Подходяща ли е за деца, семейство, двойки, компании, пенсионери и домашни любимци?

Радва ни прогресията на посетителите в хижата – от начало минаващи случайно туристи, приятели на приятели за уикенда, сега можем да се похвалим с редовни гости,  детски лагери, работещи дистанционно гости (благодарение на сателитния интернет) в седмичните дни. Доверяват ни се за уъркшопи с различна тематика – кулинарни, самоусъвършенстване, йога ритрийти, екскурзионни летувания, организирани събития, семейни празници, дори сватби. За развитието ни много помагат участието ни в „Да хванеш гората“, групите ни в социалните мрежи – Facebook и Instagram, споменаването ни в пътеписи и препоръките на доволни от престоя си туристи, комуникацията с организатори на събития и разбира се дозата любов, която добавяме към всичко, което правим.

Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак

- В кой сезон е най-посещавана?

Най-посещаваният сезон е лятото. Хижа Момчил юнак е подходяща както за семейства, така и за деца, също и за ветераните, от всички обменяме енергия и се учим. Пет френдли сме, но тъй като и ние имаме 5 кучета, винаги предупреждавам хората да знаят!

По какви поводи най-често резервират мястото?

Най-често резервират хора, който си правят преходи, минават през нас и продължават към други хижи. Също така семейства с деца, а после децата не искат да си тръгват от тази приказка…

Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак

- С какво се отличава хижата от останалите?

Всяка хижа има различна магия! Важното е всичко да се прави с душа и любов!

Каним ви да дойдете и да усетите това!

Заедно под звездите!

Разходка из хижите на България: хижа Момчил юнак

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин