Салар де Уюни: Разходка по облаците. Ама истинска! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Салар де Уюни: Разходка по облаците. Ама истинска!
Автор: Полина Райнова

Летенето... Още от времето на Дедал и Икар една от най-съкровените и дръзки човешки мечти. Съществува само едно кътче на земното кълбо, където сбъдването на тази мечта е възможно и то не в царството на съновиденията.

Място се нарича Салар де Уюни (Salar de Uyuni) и се намира в Боливия, Южна Америка, в близост до Андите. С впечатляващата си площ от приблизително 10 000 кв.км, Салар де Уюни печели първенството за най-голямото плоско солено езеро на нашата планета. Покрито е от няколко метра солена настилка, която служи успешно за извличане на големи количества сол за потребителските нужди на цял свят. През дъждовния период езерото се покрива с тънък слой вода и се превръща в най-голямото естествено огледало на света. Границата между земята и небето става съвсем условна, всичко около вас е като изплувало от страниците на „Алиса в огледалния свят”, а разходката по облаците: възможна.

При посещението на този природен феномен обаче не забравяйте слънчевите очила и шапката. Те ще ви предпазят от силни слънчеви изгаряния, които поради голямото количество отразена светлина са твърде вероятни.

В местността се намира още и Соленият хотел, който както подсказва името му, е построен изцяло от сол – от външните стени до скромната мебелировка в стаите. Ако се случи да посетите мястото през ноември, ще станете свидетели на още една причудлива гледка: перната розова вихрушка на ятата от птици фламинго.

На границата на земята и небето от прозорец на солена стая можете да наблюдавате двойния образ на розовото фламинго да се разхожда по хоризонта. Понякога действителността може да е по-приказна и от най-невероятната фантастична история, стига само да се престрашим да прекрачим прага на дома.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин