Разкриха загадката на усмивката на Мона Лиза - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разкриха загадката на усмивката на Мона Лиза
Автор: Peika.bg
Разкриха загадката на усмивката на Мона Лиза

Щастлива или тъжа е Мона Лиза? Това е една от най-големите загадки в света на изкуството.

Най-известният портрет на Леонардо да Винчи, рисуван в периода между 1503 и 1506, си остава загадка и до днес. Образът на Мона Лиза е толкова двусмислен, че от столетия хората спорят дали е тъжен или весел. Картината е изложена за постоянно в Лувъра в Париж от 1797г., тъй като посетители били много заинтригувани от нея.

Скорошно изследване на университета във ФрайбургГермания стига до заключението, че Мона Лиза всъщност е щастлива. Участие в него взимат с дванадесет души. Те гледат черно-бели снимки на картината. Някои от тях са манипулирани - образът е направен да изглежда по-тъжен или по-весел, а другите са оригинални. Всеки от участниците гледа изображенията по 30 пъти в произволен ред. Задачата им е да опишат дали усмивката им се струва тъжна или щастлива.

Неврологът Юрген Корнмайер, който е съавтор на изследването, остава изумен от факта, че участниците определят оригиналната усмивка на Мона Лиза за „щастлива“ в 97% от случаите.

Авторите на изследването вярват, че са разрешили загадката, която от столетия разбужда умовете на хората. Въпреки това изкуството и неговото тълкуване е много субективно и индивидуално. Точно в това се крие неговата магия... и разбира се в усмивката на Мона Лиза. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин