Разкрита е тайната, позволила на Пантеона и Колизеума да оцелеят повече от 2000 години - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разкрита е тайната, позволила на Пантеона и Колизеума да оцелеят повече от 2000 години
Автор: Peika.bg
Разкрита е тайната, позволила на Пантеона и Колизеума да оцелеят повече от 2000 години
Снимка: pixabay

Механизмът, който позволява на римските конструкции, издигнати хилядолетия преди това, да останат и до днес, може да е окончателно разкрит.

Екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт, Харвардския университет и лаборатории в Италия и Швейцария са открили, че тайната се съдържа в използвания бетон. Изследването, публикувано в списанието Science Advances, посочва, че материалът може да се похвали с формула, базирана на негасена вар, която позволява на цимента да се възстанови и да намали емисиите на въглероден диоксид. Ето как сградите, които все още присъстват в Рим, като Пантеона или Колизеума, но също така мостове и акведукти, са успели да издържат на хилядолетия, които са минали.

Процесът на горещо смесване

Екипът от изследователи изучава римския бетон повече от пет години, чудейки се как е могъл да издържи хилядолетия история. Използваният процес, веднъж открит, се нарича горещо смесване и работи по следния начин: към бетонната смес се добавя негасена вар и това, реагирайки с вода, загрява сместа. След това процесът води до образуването на варови зърна, които след това позволяват самовъзстановяване, когато се създават пукнатини.

Наличието на варови зърна Адмир Масич, доцент по гражданско и екологично инженерство в Масачузетския технологичен институт (MIT), един от тези, които са работили най-много по изследването, обяснява, че варовите зърна първоначално са били разглеждани като резултат от лошия контрол на качеството от древните римляни. Той обаче никога не е вярвал в тази хипотеза. И наистина е бил прав да не го прави.

Предимствата на горещото смесване Според Масич: "Предимствата на горещото смесване са двойни. Първо, когато целият бетон се нагрява до високи температури, се създават химикали, които не биха били възможни, ако се използва само гасена вар, произвеждаща съединения, свързани с висока температура, които иначе не биха се образували. Второ, тази повишена температура значително намалява времето за втвърдяване и настройка, тъй като всички реакции се ускоряват, което позволява много по-бързо изграждане. "

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин