Рим навършва днес 2775 години - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рим навършва днес 2775 години
Автор: Peika.bg
Рим навършва днес 2775 години
Снимка: pixabay

Днес Рим навършва 2775 години.

Според легендата на Марк Теренций Варон съобразно астрологическите изчисления на астролога Луций Таруций, Ромул е основал Рим на 21-и април през 753-а година преди новата ера. Затова, 21-и април се смята за рожденият ден на Вечния град.

Пръв започнал да го чества император Клавдий, 800 години след тази предполагаемата дата. В периода 1923-а и 1945-а година по времето на Мусолини тържества не се провеждат, но след това се възобновяват и даряват отново веселие, култура и познания.

Рим навършва днес 2775 години
Снимка: pixabay

„Силата на Рим“ по едноименния документален филм излязъл по екраните за настоящият му рожден ден, ще може да се усети отново присъствено чрез многобройни и разнообразни инициативи. Като се почне от Circo Massimo - най-голямата римска арена с представяне на ценностни ритуали от римската култура и шествия из историческия център.

Посещенията в музеите са безплатни, организирани са редица театрални спектакли, забавни игри за всички възрасти до неделя включително. „Фестивалът на пържената храна във фунийка“, ще е под знака за пестене на енергия, без употреба на пластмасови изделия, а само от хартия и стъкло. Ще предлага само римски специалитети. Турист неопитал кифличките Маритоци, все едно е пропуснал да се полюбува на фонтана Треви или на Колизеума, казва една римска поговорка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин