Рим за начинаещи - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рим за начинаещи
Автор: Иванка Могилска

Отивате в Рим? Моите поздравления, градът е прекрасен – все едно някой е построил огромен музей и галерия за съвременно изкуство в едно.

Ако не обичате да се губите и просто да следвате извивките на улиците и прищевките на тълпата, добре е да си направите план още преди да тръгнете. Отбележете си кои забележителности искате да посетите и проверете как се стига до тях предварително. Така, спрямо това къде сте отседнали, ще си направите маршрут кога на кои места да отидете. И бъдете реалисти – няма как да видите всичко за 3, 5 или 7 дни. Може да пробвате, но отсега ще ви подскажа какъв ще е резултатът: болки в краката, обтегнати отношения с останалите от компанията, никакъв спомен какво всъщност сте видели.

Съветът ми е да посетите най-известните забележителности, за да не кажат после, че сте отишли до Рим и не сте видели папата.

Ватикана

Всяка сряда сутрин, при хубаво време, папата дава обща аудиенция на площад „Свети Петър”. Ако много държите да го видите, това е вашата възможност. Ако не, просто заобиколете тълпата и влезте в базиликата „Св. Петър”. Скулптурата „Пиета” на Микеланджело е вдясно от входа. Поставена е зад стъкло, но първоначалното раздразнение от факта се изпарява за секунди. После в човек остава само безмълвно възхищение пред човешкия гений.

Не пропускайте да влезете и в музеите на Ватикана. За целта, заобикаляте площада и вървите покрай опашката от хора, които чакат, докато не стигнете последния. Съветвам ви да се редите по двама или предварително да си вземете вода и нещо за хрускане. Опашката върви бързо, но в дъждовни дни е дълга няколко преки.

Звучи ви обезкуражаващо? Не се отказвайте. Заслужава си да почакате, за да видите уникалните стенописи на Микеланджело в Сикстинската капела. Току пред входа на капелата отново има опашка. Вътре се допускат определен брой хора, снимането и говоренето са абсолютно забранени и не можете да стоите кой знае колко дълго, защото следващите посетители са отвън и чакат. Ако сте с ниско кръвно, вземете си захарчета.

Колизеумът

Най-старият и внушителен амфитеатър, запазен от древността до наши дни, определено си заслужава да се види. Но това може да стане лесно и отвън. Уверявам ви, че ще получите достатъчно добра представа за мащаба и красотата му. Можете да оставите висенете на дълга опашка, за да се разходите вътре, и за следващото си посещение в Рим.

За компенсация се снимайте с някой от преоблечените като римски гладиатори хубавци, които обикалят Колизеума. Но да знаете, че вземат пари - обикновено по 5 или 10 евро на човек.

Римският форум

Отделете си повече време – дори и да сте решили да не разглеждате отделно сената, базиликите, арките, а просто да минавате през Форо Романо, това ще ви отнеме време. Искате да видите всичко? Тогава ви препоръчвам да го направите с екскурзовод. В противен случай рискувате да минете през всяка една руина, забили нос в пътеводителя.

Пантеона

Това е първият храм в Рим, който е превърнат от езически в християнски. Архитектурата му е съвършена, но най-добре ще оцените това, когато преминете през вратите му и застанете точно под купола, така че слънчевите лъчи да обгръщат тялото ви.

До площада, на който е Пантеона, водят малки, тесни улички, изпълнени с магазинчета и туристи. Ако видите надпис „Gelateria”, влезте и си вземете сладолед. Пантеонът очаква посещението ви вече 2000 години и ще прояви разбиране за още 10 минути, а не се сещам за нищо по-вкусно от италианския сладолед.

Фонтанът ди Треви

Така или иначе на връщане от Пантеона ще стигнете до него. Искате или не, тълпата ще ви повлече нататък. Не се противете. Фонтанът е внушителен. Усещането, което изпитвате, когато видите огромните мраморни коне да изскачат от водата, е незабравимо и ако не бяха хилядите хора, това щеше да стане любимото ви място в Рим. Хвърлете една монета в него и се надявайте, че следващият път ще дойдете за повече време, защото почти нищо не сте видели.

Капитолийските музеи

Определено си заслужават. И двата. Тук има експонати, вдъхновявали Рафаел и Микеланджело. Ако искате да ги разгледате както трябва, ще прекарате вътре поне един ден. Вариантът е да ги оставите като резерва за дъждовно време, да се снимате на стълбището отпред и да проверите дали по време на следващата ви отпуска има евтини полети до Рим.

Ако се откажете от разходка из Капитолийските музеи, непременно отидете на Испанските стъпала (Само не яжте и не пийте нищо, докато седите там, защото ще платите солена глоба). Разходете се из градините на вила „Боргезе” (влизането в самата вила става с предварително записване). Хвърлете изпълнен с копнеж поглед към уникалната зоологическа градина, която се намира наблизо. Хапнете Cacio e Pepe (Качо и пепе, буквално паста със сирене и пипер) – традиционен римски специалитет, и си пожелайте скоро да се върнете отново в Рим. С нов план.  

Вече ви се ходи в Рим? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рим! 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин