Рисуваните къщи в Буркина Фасо - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рисуваните къщи в Буркина Фасо
Автор: Peika.bg
Рисуваните къщи в Буркина Фасо
Снимка: Maarten van der Bent

В южната част на Буркина Фасо има едно село, което се отличава от другите по архитектурата и декорацията на къщите.


Селището, близо до границата с Гана, се нарича Тибеле и там от векове живее племето Касена, което се е заселило на територията през 15-и век.

38396

Тибеле е известно със специфичния архитектурен стил „гурунси“ и декорираните стени на домовете им. Местните хора строят домовете си от пръст, дърво и слама, а елементите са слепвани със слама и кравешка тор. Днес техниката е подобрена и се използват тухли от кал, които се полагат върху каменна плоча.

38397

Селото е в кръгова форма, заради климата и опасност от евентуална атака. Стените са дебели и къщите са без прозорци, с изключение на 1-2 процепа, колкото да влиза светлина.

38398

Входовете също са ниски, за да не грее слънцето вътре, както и за да е по-трудно да проникнат нападатели вътре. На покрива се стига със сълба, която лесно може да бъде изтеглена горе в случай на нападение.

 38399

Все пак, запазената марка на Тибеле са рисуваните външни стени на къщите. Традицията от 16-и век повелява с това да се занимават само жени, които използват кал и бял тебешир, вместо бои.

38400

След като те приключат с работата, стените се полират с камъни, като всеки камък полира различно и цветовете не избледняват по едно и също време. Накрая стената се покрива с естествен лак, направен от африканско растение.

38393

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин