Робските къщи на Бонеър - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Робските къщи на Бонеър
Автор: Peika.bg
Робските къщи на Бонеър
Снимка: Paul Arps

Бонеър е остров в близост до бреговете на Венецуела и историята му е пряко свързана с историята на робството в Новия свят.

Европейците за първи път стъпват на Бонеър през 1499 година, но решават, че островът не е достатъчно голям за земеделие и го превръщат в колония. Те поробват индианците и ги закарват на остров Испаньола, като за 15 години испанците успяват да изкоренят цялото местно население.

37561

След това колонизаторите започват да отглеждат добитък на острова, но разбират, че няма кой да гледа животните и докарват оцелелите индианци обратно на острова. Така Бонеър се превръща в център за отглеждане на овце, кози, прасета, коне и магарета.

37560

През 1633 година холандците превземат Бонеър, заедно с близките Кюрасао и Аруба. Те превръщат Кюрасао в център на търговията с роби, а Холандската Западна Компания поема контрола върху Бонеър.

37559

Холандците създават плантации на Бонеър, в които африканските роби са отглеждали царевица, правили са багрила и са събирали сол. За тях са били построени малки, ниски каменни постройки. Те не са достатъчно високи, че човек да стои прав вътре, но вътре е трябвало да спят по шестима души.

 37562

Робските къщи все още могат да бъдат видени около Ринкон, Кабахе и солните полета на острова.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин