Родислав Стефанов за Камино и пътят, който изминаваме в себе си - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Родислав Стефанов за Камино и пътят, който изминаваме в себе си
Автор: Мария Ангелова

Камино де Сантяго е дългият почти 800 км маршрут от френското градче Сен-Жан-Пие дьо Пор до катедралата с мощите на апостол Иаков в Сантяго де Компостела. Милиони хора преминават по този път, за да открият утеха, вяра, легенди... Родислав Стефанов вече е изминал три пъти Камино и е автор на една от най-практичните книги за пътешествието – „Камино де Сантяго“.

Как изминаването на поклонническия маршрут Камино де Сантяго променя живота на човек и други интересни мисли за Пътя Родислав Стефанов сподели в специално интервю за Peika.bg:

- Всеки има различни причини да тръгне по Камино - какви бяха твоите?

- През 2007 г. моят син преживя много тежка катастрофа. След две неуспешни мозъчни операции попитах професора дали синът ми ще оцелее и той отговори, че той си е свършил неговата работа, а отговорът ще знаем след 40 дни. Аз попитах: „А дотогава?“, а той посочи нагоре и каза: „Господ...“ Като видях, че детето ми умира, обещах няколко неща да свърша и да променя в себе си. Едно от тях беше да направя пътуване до Сантяго де Компостела. Три години по-късно тръгнах за първи път по Камино.

- Коя беше най-трудната част от пътя?

- Най-трудната част от Камино, е пътят, който изминаваме в самите нас, преди да потеглим. Пътят сам по себе си не е труден, когато тръгнеш с вяра. Когато човек тръгне като поклонник, пътят му е много по-лесен, отколкото когато тръгне като турист.

- А ти вярващ ли си?

- Да, аз съм вярващ католик.

- Кой е най-важният съвет, който ще дадеш на тези, които мислят да изминат Камино?

- Да не се колебаят дълго и да тръгват.

- Какво откри за себе си по време на пътуването?

- Открих, че щом човек тръгне с вяра в Бог и апостол Иаков, нещата се подреждат от само себе си.

- Какви хора срещна по пътя?

- Най-различни. Имаше хора от Европа, от Америка, от Азия. Имаше много южнокорейски поклонници. Не зная дали е известно, че в Южна Корея има 22 милиона католици. От европейците най-много бяха испанците, французите, германците и италианците.

- Повече поклонници или повече туристи срещна?

- При първото ми пътуване през 2010 г. повече бяха поклонниците. Това беше и свещена година на Сантяго де Компостела. През 2013 г., когато беше третото ми пътуване, тенденцията беше да има все повече туристи, което не е особено радващо. Между другото, за този туризъм голямо въздействие оказва филмът „Пътят“, който е запалил много хора. Но това е по-скоро любопитство, а не религиозна мотивация. С някои от хората, които срещнах, си контактуваме и до ден днешен по фейсбук.

- Би ли изминал Пътя отново?

- Аз съм го изминавал вече три пъти и отново ще го изминавам. Защото ме зарежда с енергия. Пътят е невероятен. Когато тръгнеш като поклонник и минеш през всички тези църкви и катедрали, усещаш прилив на енергия. А месите за поклонниците са нещо незабравимо. Особено след благословията на свещеника към поклонниците.

- Повечето хора, които изминат Камино, казват, че това е променило живота им. Ти съгласен ли си?

- Така е, действително мога да кажа, че Камино промени живота ми и с всяко следващо изминаване продължава да го прави.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин