Родопска разходка - от село Гълъбово до Чуката на Гидика - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Родопска разходка - от село Гълъбово до Чуката на Гидика
Автор: Боряна Кръстева

Гълъбово е селце в Източни Родопи, от което започва пътят до слабо известното тракийско светилище "Чуката на Гидика".

Селото се намира в община Баните и още от пръв поглед впечатлява с хълмистия си, но много живописен терен и издигащите се бели къщи.  

Тук се събуждаш от вълшебната песен на птиците, кучешки лай и звънката мелодия на чанове. А хората те посрещнат с усмивка и блага дума. 

Къщите се редят по скалните тераси на Родопа планина. Като изтъкани килими, разораните ниви се стелят сред зелените хълмове. Прегръдката на планината е много силна. Приласкава те и сякаш не иска да те пуска.


От село Гълъбово можете да стигнете до Дяволския мост и до не толкова популярното тракийско светилище „Гидика“. За целта трябва да поемете по пътеката за Дяволския мост, която започва от училището в селото. Следвайте дървените стрелки с червен надпис. Ще стигнете до информационна табела, както и до най-старата къща в Източните Родопи, съхранена в оригиналния й вид.



След 30-40 минути ходене по пътеката ще стигнете до разклонението за „Чуката на Гидика“. Оттам ви чака още 30 минути спускане. Малко преди края има стръмно изкачване. По пътеката има доста нападали дървета и самият терен е със средна трудност. За щастие има пейки, на които можете да починете за кратко. Мястото си заслужава да бъде видяно най-вече заради гледката, която се открива към един от меандрите на река Арда.

Тук рядко ще срещнете други туристи, така че спокойно ще можете да се насладите на мястото. Светилището се намира на най-високата част на чуката. Най-ранните артефакти открити тук са от бронзовата и ранно-желязната епоха 1500 г.пр.н.е. В района е намерено монетно съкровище, състоящо се от 74 сребърни венециански монети и 5 златни хиперперона. Днес на място е останала само гледката, пред която са се прекланяли нашите предци.

Пътят обратно също не е лек, защото ви очаква предимно изкачване, докато стигнете до разклона на Дяволския мост. Пригответе се за още около час ходене. Пътят се движи надолу край реката, така че по-трудно ще ви е на връщане.

Отделете си време да се полюбувате на моста върху някой от крайречните камъни. Оттам ще можете да направите и прекрасни снимки на каменните арки.

Приятно прекарване и пазете природата!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин