Романтични селца, които да посетите с половинката си – 2 част - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Романтични селца, които да посетите с половинката си – 2 част
Автор: Елена Исаева

България има повече от прекрасна природа, уникални места, които трябва да бъдат видяни от всеки поне веднъж. Най-автентичните места по нашите ширини са селата, онези малки населени места, сгушени в силната прегръдка на някоя планина. Точно тези места сякаш са запечатали нашата история, но не на хартия, а на камък и дърво, под формата на къщи, паметници и природа.

Ако искате да прекарате един романтичен уикенд със своята половинка, но не знаете къде, в статията ще ви представя някои места, които са чудесни за една романтична почивка. Всички предложения са на български села, които просто ще ви очароват.

Романтични селца, които да посетите с половинката си – 2 част
Снимка: Елена Исаева

1.Село Момчиловци – това прекрасно родопско село е разположено само на няколко километра от местността Рожен и курорта Пампорово. Това е едно от най-големите села в Родопите, като по официални данни тук живеят малко на 1000 души. На около 30 минути пеша от центъра на селото се намира една много красива и живописна местност – „Дупчов камък“. Тук има метален кръст и пейка, на която да поседнете и да се насладите на приказната панорама към селото и планината, която ще се открие пред вас.

Романтични селца, които да посетите с половинката си – 2 част
Снимка: Елена Исаева

2.Косово – отново сме в Родопите, но няма как, тук селата са кое от кое по-прекрасни. Косово е едно от тях. С типичните си родопски къщи, тук ще се насладите на една истинска почивка сред природата. Тук доста от къщите са реставрирани и може да отседнете в тях, а други да разгледате.

3.Горна Арда – това село, може би малцина знаят, че е началото на самата река Арда. Близо до него се намира комплекс „Гераница“. Това е едно чудесно място за отдих сред гората и прекрасните дървени къщи и беседки. Тук може да ги няма удобствата на скъпарските хотели, но пък е толкова романтично и приятно, че всеки който го е посетил го предпочита пред някой 5 – звезден комплекс.

4.Вишнево – още едно прекрасно родопско село, което трябва дори да е на едно от челните места в списъка ви с български села за посещение. Тук няма забележителности, които да видите, но не е и нужно. Самото село и природата около него са достатъчна забележителност. Все пак, ако искате да си направите малко по-дълга разходка, от самото село тръгва екопътека, която води до прочутия Дяволски мост, който също не е за пренебрегване и ако имате време, непременно го посетете.

5.Боженци – това уникално село стана все по-посещавано през последните няколко години. Това сигурно се дължи на няколкото добре запазени възрожденски къщи, които се намират от двете страни на река Божанка. То е единственото село, което изцяло е запазило своята възрожденска автентичност и това е причината да е обявен за архитектурно – исторически резерват. Мястото е наистина уникално и все повече двойки го предпочитат, дори за почивка през своя меден месец. Тук е чисто, спокойно и просто невероятно. Една легенда разказва, че името на селото, както и името на реката, идват от търновката Божана, която бяга от обсадата на своя град през 1393 г. и се заселва точно тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин