Роженският манастир: Пазителят на Пирин - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Роженският манастир: Пазителят на Пирин
Автор: Иван Чорбаджийски

Смята се, че Роженският манастир е построен през 870 година. Ако само за миг се замислите, това е доста отдавна от днес и много скоро след приемането на християнството в България. Разбира се, той не е бил обвит в капсула на времето и за всички тези столетия е променян и дострояван, но за разлика от повечето манастири в България, нито веднъж не е бил разрушаван или опожаряван по време на османската власт.

Когато се появява Роженският манастир, не е имало път от Мелник дотук – минавало се е по пътеките през Мелнишките пирамиди. Не ги е имало и селата наоколо, които се появяват едва след като манастирът заселва работници в своите стопанства. Постепенно около някои от тези стопанства се появяват и други къщи и хоп! - ето ти село!

Независимо дали сте вярващи, харесвате църковното изкуство или просто искате да се разходите до някое спокойно местенце (включително и с деца), в Роженския манастир ще откриете от всичко.

Вътре можете да видите стенописи, които са излезли изпод четката на майстори преди 400-500 години, можете да седнете в някогашната трапезария на монасите и да погледнете как светлината се процежда през цветните стъкълца на витражите от 1715 г. (най-старите запазени в България). Преди около 250 години в манастира пристига и копие на чудотворната икона на Богородица от Иверския манастир в Света гора, Атон.

В по-добри времена в манастира са живели над 20 монаси. Днес са само двама. Не знам дали затова или по друга причина, в манастира цари истинско спокойствие и атмосфера на тържествена тишина.

Малко преди манастирската ограда, по пътя ще видите гроба на Яне Сандански, до който има друга църква, построена, както се твърди, по негово предложение. В близост има и чудесна поляна за пикник, няколко пейки и дървена маса.

Любопитен факт: Знаете ли, че с Роженския манастир се е занимавал Международния съд в Хага?

След като Роженският манастир е върнат в българските земи през 1912 г., статутът му остава неустановен в продължение на 16 години (тъй като заради финансовите си проблеми по-рано е превърнат в метох на Иверския манастир от Света гора и гръцките монаси настояват за собственост над него). В крайна сметка спорът е решен през 1928 г. с решение на Международния съд в Хага в полза на българската страна.

Полезна информация: Роженският манастир се намира на 7 км от град Мелник – можете да стигнете пеш по асфалтов път с автомобил или по пътека през Мелнишките пирамиди. Докато сте в района, разгледайте и Мелник, вижте Мелнишките пирамиди (част от тях се виждат по пътя за манастира) и Рупите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин