Руините на замъка Тейлинген, Холандия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Руините на замъка Тейлинген, Холандия
Автор: Радина Димчева

Руините на замъка Тейлинген датират още от 13-и век. Разположени в градчето Воорхаут (Voorhout), южна Холандия, в сегашни дни те са доста добре запазени. Този някогашен замък се счита за дом на благородниците Ван Тейлинген, откъдето идва наименованието на руините. И макар останките от постройката да не впечатляват с внушителност, сякаш така позволяват въображението да запълни представите ни за живота на обитателите векове назад.

Още при навлизане сред руините, вляво на входа е изградена малка историческа витрина, където може да прочетете повече за някогашните благородници, които са живеели там. Допълнително са изложени археологически находки като чинии, чаши и вази.

В самото начало предназначението на замъка е било да варди пътя към Хаарлем. По-нататък го обитават известни личности като Якоба Баварска и Франк фон Борселен. Интересно е да се знае, че едно от любимите занимания на Якоба в околността на замъка е ловът – тя нерядко излизала с ловджийските си кучета, за да практикува това свое хоби, и се славела със завидно майсторство.

17-и век се оказал предизвикателство за главната кула на замъка, която преживяла опустошителен пожар. Околните стени са запазени далеч по-добре, а в наши дни още личат следите от пожара по вътрешните части на замъка.

В самия център на руините редовно се провеждат стрелби с лък, исторически възстановки, а нерядко и сватби (и все пак, съвет към булката – може би кулата не е най-подходящото място за дълъг престой в елегантна рокля, тъй като гълъбите изобщо не гледат къде си вършат работата). Ако пък искате да занимавате детето си, пуснете го на археологически разкопки около замъка, но не забравяйте да попитате предварително кога се организира следващата група за “лов на съкровища”. Не забравяйте да минете по тесните стълбички вдясно от входа, които ще ви позволят да се качите на крепостната стена и да погледнете околността от малко по-високо.

Полезна информация и маршрути: Може да съчетаете посещението си с отбивка в Кукенхоф (Keukenhof), тъй като градините се намират в Лисе (Lisse), градче на само 6 км с кола от руините. Повече информация относно работното време на замъка и цени тук.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин