С деца на планина – 5 полезни съвета - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С деца на планина – 5 полезни съвета
С деца на планина – 5 полезни съвета
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да отидете на разходка в планината с децата си може да бъде невероятно (или агонизиращо) изживяване. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да се придържате към първото и да не стигате до второто. Подготовка, подготовка, подготовка – това са трите вълшебни думички.


Изберете маршрут, подходящ за деца

Вие най-добре знаете силите на детето си, тъй че подберете пътека, съобразена с тях. Ако искате да се разходите по стръмни склонове, отидете с приятели, без деца.

Проучете предварително

По тази пътека може би често се срещат диви животни. Може би минавате покрай място с много птици и може да вземете бинокъл. Има ли място, където да си направите пикник? Колкото повече неща знаете за пътеката, толкова по-подготвени ще сте. И на базата на това може да решите да смените маршрута.

Раницата

Ако децата ви са достатъчно големи да носят раници, разпределете малка част от багажа в тях. Не забравяйте слънцезащитния лосион, сандвичи, вода, кърпички, някой пресен плод и леки якета, ако захладнее.

Носете удобни обувки

Не подценявайте важността на добрите обувки. Може да са маратонки, гуменки или планинарски обувки, важното е да са удобни.

Тръгнете рано

Това е особено важно за лятото. Направете усилие да станете рано и ще се насладите на сутрешната хладина. Освен това по пътеката няма да има тълпи от други любители на природата.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Radoslav Bayraktarov, 20.09.2013 | 13:19
Предлагам ви още няколко насоки при излет с дете в планина. https://radoslavbayraktarov.blogspot.com/p/blog-page_19.html Говоря от личен опит, натрупан с дъщяря ми с която ходим по планините от 6 месечната и възраст. На 1.5 години тя спокойно минаваше екопътеки с малка помощ. Тук може да прочетете и някой от нашите разходки и преживявания. https://radoslavbayraktarov.blogspot.com
Охльо Бохльо, 10.07.2013 | 11:49
важното е да е спокоен и подходящ маршрута първо за децата,после за родителите.
Работната пчела, 09.07.2013 | 10:13
Много полезни съвети, наистина е добре да се съобрази маршрута с децата най-вече,ако не са свикнали,ако са малки, добре е да се има предвид всичко :)
Silvi Milenova, 09.07.2013 | 09:57
Много ми е любопитно, някои знае ли подходящ маршрут наистина за дете, което досега не е имало такъв излет, лек и приятен, за малък човек, но и достатъчно вълнуващ за него??
Абонирайте се за нашия бюлетин