С колело на курс по фотография = 20% отстъпка - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С колело на курс по фотография = 20% отстъпка

Софийска фотографска школа са привърженици на придвижването с велосипед и дават отстъпка на всеки, който идва на курс на две гуми.

Заменянето на автомобила с алтернативен транспорт в градски условия е тенденция в много държави, като тази идея се реализира бавно и по нашите географски ширини. Всяка година велосипедистите стават все повече, общините предвиждат обновяване и изграждане на нова инфраструктура за велосипеди и т.н. Така и школата решава да допринесе с нещо към каузата:

- Всеки курсист, който направи половината от посещенията си на някой от курсовете с велосипед, ще получи финансов стимул в размер на 20% от таксата.

За да не се чудите къде ще оставите велосипеда си на сигурно място, от Софийска фотографска школа са обособили едно от помещенията като паркинг за велосипеди. Друга особеност е, че Софийска фотографска школа се намира на 2-ри етаж и няма асаньор, т.е. ще е необходимо велосипедите да се качват по стълбите - нещо, с което всеки велосипедист е запознат.

Кампанията „С колело на курс“ започва на 06 юли 2015 г. с началото на новия курс „Въведение във фотографията“.

За тези, които все още се колебаят, ето и няколко основни съвета за придвижване с велосипед из града:

1. Винаги носете каска. Toва е аксесоарът, който може би най-малко ще пасне на естетическите ви разбирания, но определено е и аксесоарът, който може да спаси живота ви.

2. Велосипедът е превозно средство – спазвайте правилата за движение по пътищата. Запознайте се с основните правила, например винаги се движете от дясната страна на пътя. Също така значението на основни знаци – „Път без предимство“, „Път с предимство“ и разбира се невидимият знак „Стоп“.

3. Бъдете видими – носете светли цветове през деня. Когато се движите нощно време, задължително носете нещо, което отразява светлината. Поставете предна и задна светлина на велосипеда си. Няма нищо по-ужасно от това да видиш приближаващ се велосипедист 2 секунди преди сблъсъка.

4. Бъдете предвидими. Осъществявайте зрителен контакт. Винаги се придвижвайте от правилната страна на движението, никога не карайте срещу трафика. Поглеждайте настрани, когато завививате – това ще помогне на останалите участници от движението да разберат вашето намерение. Използвайте сигнализация с ръце (без неприлични знаци). Никога не карайте на зиг-заг, особено когато се намирате на велоалея или на пътното платно.

5. Планирайте маршрута си. Улиците, които използвате, докато се придвижвате с автомобил, може да не са най-безопасните и приятни места за преминаване с велосипед. В повечето случаи 1-2 км по-дълъг маршрут си заслужава. Колко често минавате през парк, докато шофирате? Използвайте велоалеите и парковете. Избягвайте да се движите по тротоарите заедно с пешеходците. Въпреки всичко, където и да се движите, вие ще бъдете проклинат от всеки участник в движението – шофьор, пешеходец, дори и кучетата не ви мислят нищо хубаво.

6. Свалете слушалките. Когато слушате музика, вие нямате представа какво се случва около вас. Не знаете дали някой ще ви задмине, може да не чуете приближаващ автомобил. Слушалките са опасни в комбинация с велосипед. Ако въпреки това държите да слушате музика, докато велосипедирате, е много вероятно да разберете какво означава „естествен подбор“.

7. Движение по платното. Когато се движите по пътното платно, следете паркираните автомобили отдясно и спазвайте дистанция. Опасността някой да напуска автомобила си точно пред вас е реална, също така и пешеходците се крият между паркираните автомобили и изкачат точно пред вас. Често наричаме тези индивиди „Тихите джихадисти“.

8. Звънче. Звънчетата и тромбите са много подходящи за привличане на внимание на пешеходци, които вървят върху велоалеите, но в трафика са безполезни. В трафика е по-добре да крещите гласно. Не, нямаме предвид да обиждате шофьорите, викайте само да привлечете вниманието. Понякога звънчето действа като магнит за пешеходци и след ползването му, пешеходецът заема траектория на неизбежен удар.

9. Три основни ситуации на ПТП с велосипедист:

– Шофьор прави ляв завой и засича велосипедист, който преминава направо през кръстовище. Бъдете внимателни и избягвайте да преминавате през най-лявата част на кръстовища с ляв завой.

– Шофьор не спира на знак "Стоп“. Един от малкото знаци, написан с буквички, но все пак почти никой не разбира неговото значение. Не се доверявайте на този знак, за да преминете през кръстовище.

– Шофьор подминава велосипедист и завива на дясно. Този тип засичане се случва много често, обръщайте внимание на мигачите, все пак може да има човек, който знае откъде се пускат. В някои случаи за да избегнете удар, можете да завиете надясно заедно с автомобила.

10. Вода и дъвки. Винаги носете вода у себе си, когато карате колело, на лятното слънце може да се дехидратирате много бързо. Пийте малко вода на по-кратки интервали. Дъвченето на дъвка може да помогне с пресъхването на устата от тежкото дишане след поредната височина. Но внимавайте, дъвченето на дъвка може да е опасно, ако я глътнете и се задавите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин