С колело около София - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С колело около София
Автор: Зара Янева
С колело около София
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако и вие като мен чакате топлите дни, за да развържете коня (добре де, изкарате колелото), ето го – пролетта си дойде със страшна сила, а временцето си е точно за обиколки. И ако имате един свободен ден в София, ето какво ви предлагам за една приятна и лежерна разходка с колелца и раничка със сандвичи на гърба.

Вариант 1: Герман – Панчарево

Това е един от любимите ми маршрути, може би защото се излиза от Дружба, тоест направо си е до нас. Минавам покрай LIDL, излизам на Цариградско шосе и наляво по посока Пловдив. В един момент свивам надясно по един тихичък път, от който започва истинската разходка. Вече е пролетно, разцъфнало, из въздуха се носи аромат, а ако имате фотоапарат, сега е моментът за експериментални пейзажни снимки. Скоро, след съвсем небрежен преход, се стига и до Герман. Къщите на селцето са също много интересни за щракане, дори има една изцяло дървена със соларни панели. А в центъра на селото, по традиция, спираме и в местната кръчма, която има вътрешен двор и пием бира със сладолед под сянката на дърветата. След почивката почва преход номер две. Малко хора знаят, а и ние разбрахме съвсем случайно, че ако продължите напред по централната улица на Герман и карате само направо, много скоро излизате на самото Панчарево, на един паркинг, от който веднага в ляво започва и обиколката на езерото! Връщането е или пак през селото, или се спускате по централното шосе, откъдето се разпределяте за където искате, и разбира се, внимавате за профучаващите покрай вас коли!

Вариант 2: Към Банкя

Сега в обратната посока – към Люлин. След доста продължително каране из Западен парк, а после и люлинските улички, през кръговото на магистрала „Люлин”, най-сетне излизаме на едно шосе, което ми се вижда безкрайно. Да, трафикът е намалял, и изведнъж сме вън от града! Караме сред природа и дори лекото нагорнище не помрачава факта, че май се измъкнахме от цивилизацията. Град Банкя – заслужена почивка в парка. Чудесно е, тихо, спокойно, поне в сравнение със София. Хапване, бири, защото ни чака още малко до Клисурския манастир. Е, може да е малко, но за сметка на това е стръмно. Ще се наложи да покарате по полегати улички (питайте за посоките на място, но горе-долу се оказа, че май целихме все стръмните улици!). За сметка на това при манастира горе ще получите заслужената награда – разкошна гледка, тишина, София много в далечината и природа, природа! Връщането е по-лежерно, надолнище, а в София можете да влезете по бул Сливница.

Вариант 3: Камбаните

Ако сте от наборите, които помнят това място, може да се отдадете на една носталгична разходка до култовото място на Асамблеята. Но и да не сте, мястото е уникално. Да, запуснато е, но обиколката из различните страни и техния звън на камбана е вдъхновяващ за всеки пътешественик по душа, а и околността е подходяща за разходки, пикник, федербал и каквото душа ви иска. Стига се през Младост 4, след Околовръстния път. А после можете да се разходите и до Панчарево, откъдето, както вече знаете, можете да се върнете чрез една ободряваща и лежерна разходка през село Герман.  

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин