С лодка по река и море – устията на Ропотамо и Велека - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С лодка по река и море – устията на Ропотамо и Велека
Автор: Невена Кръстева

Има една древна притча, според която там, където извира една река, водите й са най-буйни, По пътя си тя все повече се успокоява и уляга, а накрая, при устието си, достига целта си. Майката среща сина си и всичко се слива в неделимо единство. Има нещо вярно в тази древна мъдрост, което можем да усетим сами на подобни места - устията на реките са пълни с красота и живот.

 

Ропотамо и Велека са две от реките в България, които завършват своя път в Черно море, на около 35 км една от друга, южно от Бургас. Местностите около тях са изпълнени с вдъхновяващи гледки, а почивката там е нещо различно от традиционния избор за ваканция. Разликата между двете места може би е в това, че Ропотамо не се намира близо до курортния трафик на някое морско градче. Въпреки незаконното рибарско селище изградено при устието й, потокът от хора не е голям. Причината вероятно е в това, че няма изградена инфраструктура, която да ви подканва да си опънете чадърите на плажа и да извадите барбекюто. Устието на Велека обаче се намира съвсем близо до Синеморец и всъщност мястото се използва активно за плаж. И двете реки могат да ви въвлекат в интересни приключения.

Устието на Ропотамо е широко 30 м и образува симпатичен малък плаж. Други близки плажове са Аркутино (2 км), Алепу (4 км), Приморско (6 км). Това е един от най-старите резервати в България, обявен за такъв още през 1940 г. Площта му от около 1000 хектара го прави една от най-големите защитени местности в страната. Риболовът и ловът са забранени, паленето на огън и къмпингът също.

Самата река Ропотамо извира в Странджа и в горното си течение е сладководна, но постепенно става солена, затова в нея има такова голямо разнообразие от живот. Местността е дом на над 100 екземпляра от Червената книга. Растителността наоколо е удивителна гледка и напомня на екзотиката на екваториалните гори. На места стръмни склоновете са обвити в зеленина, а по тях са сплели клони високи брястове, ясени и явори. Надолу по течението реката се разлива нашироко и образува сочни ливади, обрасли с блатна тръстика и с плаващи по повърхността на водата водни лилии. Лиманът и пясъчните дюни при устието на Ропотамо правят гледката на сливането на реката с морето истинско вдъхновение. На цялото това великолепие можете да се насладите, ако се включите в една от туристическите разходки с корабче, които започват на крайбрежната магистрала, която пресича реката. Разбира се, можете да се разходите спокойно из околността, има какво да се види. Например, само на 2 км е Бегликташ – запазено тракийско светилище с древна сакрална енергия.

Разходка с лодка по реката може да си направите и по Велека. Тук обаче ще трябва да си имате своя такава или да се възползвате от услугите на местните хора от Синеморец, като първо поразпитате тук-там. Велека извира в Турция, близо до границата с България. Във водите й плуват повече от 30 вида сладководни риби, най-много кефал. Както при Ропотамо, и тук ще видите водни лилии. Освен това тук растат блатно кокиче и бамбук. Велека също е защитена територия, което означава, че са незаконни къмпингуването и риболовът. Въпреки това и двете се практикуват редовно. Пътят от Синеморец до устието на Велека е само трийсетина минути с бавна крачка по равен терен. Гледката, която се разкрива може да ви спре дъха. Реката е образувала сякаш със замах красива арка преди да се влее, а резултатът е ивица плаж между нея и обятията на морето. Сякаш иска за последно да се налудува преди да се прибере у дома. Вечер цветовете наоколо оживяват, а има и подходящи скали, от които може да им се насладите отвисоко и нашироко.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин