Най-интересните събития през август 2016 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития през август 2016
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития през август 2016
Снимка: Thinkstock/Guliver

Август: солените вълни, снимките с усмивки – най-плажният, най-почивният и най-безгрижният месец в годината. И месецът с най-много интересни събития. Вижте кои са любимите ни фестове, събори, концерти, надсвирвания, надпявания и други свежи събития този август - от плажа до планинските върхове:

Ц Я Л  С В Я Т

Международен ден на бирата

5 август, цял свят

На този ден е разрешено да се разхладите с една леденостудена бира още от сутринта, нищо че е работен ден. Не само защото е петък, но и защото бира след работа така или иначе се консумира през всички останали дни от годината. Празникът се отбелязва от стотици бирарии, заведения, прозиводители и консуматори на кехлибарената течност от 2007 г. насам във всички по-важни страни-членки на ООН. Научетет какви са традициите по празнуването на Международния ден на бирата.

Ц Я Л А  Б Ъ Л Г А Р И Я

Нощта за сбъдване на желания - звезден дъжд от Персеиди

12-13 август, цяла България

Намислете си желание и на 11 срещу 12 август погледнете към небето – тогава е пикът на звездопада от Персеиди. Подробности за Персеидите и кога още можете да ги наблюдавате.

 

3  И Д Е И  З А  Л Я Т Н О  К И Н О  П О Д  З В Е З Д И Т Е

Лятното кино е страхотна идея за топлите летни вечери или поне е по-добра идея от баровете и заведенията, където можете да отидете винаги. Тази година из цялата страна се организират прожекции под звездите, ето някои от събитията:

Пътуващо лятно кино на БНТ1Лятното кино на БНТ отново тръгва на път в десетки градове в България. Прожекциите започват от 21 часа, а входът е свободен. Разберете цялата програма на Пътуващо лятно кино на БНТ1.

Блок Кино - От 12 юли до 12 август, всеки вторник и четвъртък междублоковите пространства на десет квартала в София се превръщат в киносалони под открито небе. Основната програма Блок Игрално Кино включва десет безплатни прожекции на 20 страхотни нови български пълнометражни и късометражни филми. Повече за Блок кино.

Кинодвор в Културен център G8Не е нужно лятното кино да е мащабна проява и прожекциите в двора на Културен център G8 го доказват. Там можете да гледате интересни заглавия в уютна атмосфера и камерен състав. Билет + Aperol Spritz ще струват 10 лв. Следете програмата на културния център тук.

*

Г Л Е Д А Й  П Р И К Л Ю Ч Е Н С К О  Р И А Л И Т И  П О  Р Е К А  Д У Н А В

Дунав Ултра 3 River Monsters - риалити с неизвестен край

20-22 август, река Дунав

Задава се Дунав Ултра 3: River Monsters - фейсбук риалити с неизвестен край! Близо 700 км за 48 часа с бягане и велосипед? Петима запретват ръкави за сериозно приключение по северната граница на България! На 20 август тази година петима истински смели мъже, атлети-аматьори ще се втурнат в кампанията - спортно изпитание Дунав Ултра 3: River Monsters. Те ще опитат да превземат дистанцията от 682 км на едноименния веломаршрут, следващ северната ни граница “Дунав Ултра”, редувайки бягане с каране на велосипед. Повече за приключението прочетете тук.

*

С О Ф И Я

Безплатни уроци по ориентиране и катерене за деца на Витоша

6 и 20 август, начало при Златните мостове на Витоша

Безплатни уроци за деца по планинско ориентиране с карта и компас, скално катерене и скаутски умения ще се проведат няколко уикенда през юли, август и септември на Витоша. Децата ще имат възможност да получат първия си урок по ориентиране в природна местност от професионални треньори. Ще се включат в игри за откриване на точки от местността, само с помощта на компас и топографска карта. Уроците са подходящи както за децата, така и за техните родители, които искат да прекарат уикенда заедно в планината. Пълно описание на дейностите по дати вижте тук.

*

Кино за пътешественици

4-14 август, Културен център G8 и Евросинема

Ако ви се гледат филми за пътешествия всякакви, това е вашето събитие. Ак оискате в киносалон, ако искате - в лятно кино. Препоръчително е да си закупите билет предварително. Вижте програмата на Кино за пътешественици.

*

Блок Кино - безплатно българско кино на открито

12 юли - 12 август

От 12 юли до 12 август, всеки вторник и четвъртък междублоковите пространства на десет квартала в София се превръщат в киносалони под открито небе. Основната програма Блок Игрално Кино включва десет безплатни прожекции на 20 страхотни нови български пълнометражни и късометражни филми. Повече за Блок кино.

*

Б У Р Г А С

Фестивал на пясъчните фигури

до края на септември, Бургас 

Всяка година в Морската градина на Бургас се появява магичен свят от пясък. Очаквайте актуална информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Повече информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

*

Summer Chaos Festival

13 август, Стадион Лазур

Това лято Бургас отново ще бъде домакин на музикален фестивал. Summer Choas Festival се завръща с хедлайнър The Prodigy. Очаква се обявяването и на останалите участници. 

*

С Л Ъ Н Ч Е В  Б Р Я Г

Solar Summer Festival

30 юли - 20 август, Cacao Beach

Вече 13 години Solar Summer е основен генератор на енергия и летни музикални вълнения на електронната сцена у нас. Фестивалът ще бъде открит на 30 юли с Мark Knight и ще приключи на 20 август с Victor Calderone. Oсвен тях организаторите от Yalta Club ще посрещнат на Cacao Beach Club - Fedde Le Grand, Dubfire, Sharam, Danny Tenaglia, Joseph Capriari, както и една от най-популярните техно двойки в света Аdam Beyer и Ida Engberg. Тази година програмата на Solar Summer ще покаже и нежната, женска страна на електронната музика в лицето на Samanta, Anna и разбира се Ida Engberg. Вижте пълната програма на Solar Summer 2016.

*

В А Р Н А

Summer Salsa Fest Varna

11-14 август

Ако се чудите какво е Summer Salsa Fest Varna, това е 3-дневен, нощен плажен танцов маратон на открито. Уроци, шоу програми, партита - вижте подробности и програма на Summer Salsa fest Varna.

*

С В Е Т И  В Л А С

Арт фестивал Лицето на изкуството

18-21 август

Идеята, заложена във фестивала е, че изкуството е форма на изразяване, емоция и вграждане на личността в творчеството. Изолираната проява на такова е често явление и точно поради този факт целта на този фестивал ще бъде да обедини различните представители на изкуството, да ги свърже в спойка и да им даде стимул да се търсят и преоткриват за в бъдеще.Програмата за тази година ще даде възможността на публиката да стане свидетел на гостуващи постановки от страната, а също така ще предложи на различни по вид артисти да се включат в майсторски класове /ателиета/ уъркшопи.  Повече за фестивала.

*

Т Ю Л Е Н О В О

Тюленово арт-фест

10-14 август

Литература, фотография, детски рисунки, гмуркане, музика, творчески базар, открита книжарница... Ще има от всичко на Тюленово арт фест, който ще се проведе от 10 до 13 август 2016 г. в село Тюленово, на Северното Черноморие. Повече за Тюленово арт фест.

*

Б А Н С К О

Джаз фестивал Банско

6-13 август, централният площад на Банско

Джем сешън под звездите в лятната прохлада на вечерите в Пирин. За пореден път Джаз фестивал Банско ще събере български и световни музиканти на централния площад в Банско. Вход свободен. Научете още за Международен джаз фестивал Банско

*

С .  Г Е Л А

Гайдарско надсвирване и събор в Гела

5-7 август, поляните над село Гела

Истински вълнуващ фестивал (да си го кажем точно – събор), където гайдите звучат сред вековните борове на Родопите, а посетителите са няколко десетки хиляди. Научете още за гайдарското надсвирване в село Гела.

*

С М О Л Я Н

Smol Lake Fest

19-20 август, край Смолянските езера

Един свеж фестивал с палатки, музика и театър в Родопите в подкрепа на Родопски драматичен театър. Дневната програма ще е с театрални модули, импровизации и различни заигравки с посетителитe, кулинарно изложение, игри и работилници. Двете вечери ще бъдат запълнени от групи и DJ с етно, реге, рок и дръм и бас звучене. Сред изпълнителите забелязахме имената на Merudia, Kottarashky & The Rain Dogs, Обратен Ефект, Bulgara, Balkansky DJ Set, High Roll (Formation Records).

*

Р О Д О П И Т Е

Беглика фест 

25-29 август, Беглика

Някъде иззад хълмовете на Беглика, там, където музиката и изкуството изпълват въздуха между язовира и луната в края на всеки август, някъде там вече се задава осмият Беглика Фест. В осмото издание на фестивала ще разменяме ключове под звуците на основоположниците на ambient в света Deep Forest. Носителите на Грами идват за първи път в България и избраха Беглика за своето място. Заедно с тях ще чуем и вдъхновяващия Markandeyа, както и вълшебния звук на Man of No Ego. Акценти от програмата на Беглика 2016.

*

Г А Б Р О В О

Летни изложби в Дома на хумора и сатирата

до 30 септември, Дом на хумора и сатирата

В разгара на летния сезон екипът на Дома на хумора и сатирата предлага на всички габровци и гости на града нова доза усмивки и добро настроение с две атрактивни изложби - "Детство мое, реално и вълшебно“ включва 82 черно-бели и цветни фотографии на автори от 24 държави, а втората тематична изложба е под надслов „Ябълката“ и включва 68 творби от няколко жанра. Повече за летните изложби на Дома на хумора и сатирата.

*

В  Ч У Ж Б И Н А

Фестивал на духовата музика Гуча

11-13 август, ГучаСърбия

Фестивалът на духовата музика в сръбското село Гуча неслучайно носи мотото "Лудост, произведена в Сърбия". Селцето не само има най-известния оркестър от тромпетисти в Европа, но и заслужено се превърна в гореща точка за всички духови оркестри от региона. Научете още за Гуча.

*

Годишнина от поставянето на Малката Русалка

23 август, КопенхагенДания

Статуята на Малката русалка е поставена в Копенхаген е поставена на 23 август 1913 г. Оттогава всяка година стотици хора се събират, за да отпразнуват рождения й ден. Прочетете още за годишнината.

*

Ла Томатина

31 август, БуньолИспания

Посетете най-големия бой с домати в света в испанското градче Буньол. Прочетете още за Ла Томатина (и вижте галерия).

*

Рощилиада – фестивал на сръбската скара

29 август – 4 септември, Лесковац, Сърбия

Ако обичате сръбска скара, това е вашият фестивал. А ако не обичате – тук ще заобичате. Прочетете още за Рощилиада.

***

Вижте всички събития по света и у нас!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин