Събота: На пазар в Одрин - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събота: На пазар в Одрин
Автор: Мария Ангелова

Полезни съвети, информация, карта и упътвания за шопинг събота в Одрин  - независимо дали ще купувате локум, дрехи или прах за пране.


Къде какво да купим?

Одрин е най-популярен сред българските си посетители с евтиния прах за пране. Пред складовете за перилни препарати всяка събота спират автобуси с туристи и автомобили на живеещи близо до границата българи. Важното, което трябва да знаете, е, че всяка събота цените в няколкото магазинчета са различни (излишно е да казваме – в пъти по-ниски от тукашните). Най-добрата стратегия е първо да минете през всяко и да попитате кое колко струва и след това да се върнете там, където цените са най-изгодни. Разликата достига до 2-3 лири, така че си заслужава.

На Синия пазар можете да си купите невероятно турско сирене (прясно, малко прилича на топено), халва, къпани кори за баница (продават се наредени една върху друга и покрити с чаршаф, няма смисъл да купувате опаковани къпани кори), маслини, зеленчуци, леща и боб. В единия му край има дрехи и домашна посуда. Важно: Синият пазар не работи в петък и неделя! 

На една от главните пътни артерии – булевард Ататюрк има аутлети за дрехи и обувки.

В центъра на града около Старата джамия (от другата страна на Селимие джамия) има много пешеходни улици с магазини, както и безистени с щандове. Тук има и много места за хапване – будки с бюреци и други тестени изделия, както и типичните заведения кюфтеджийници, в които се сервират само кюфтета, пържен черен дроб, таратор и 2-3 вида салата. За да се ориентирате по-добре, вижте картата в края на статията.

Кога да отидем?

Събота е денят на епичното одринско пазаруване. Тогава ще получите и най-добрите цени. В неделя Синият пазар е затворен, но аутлетите, складовете и магазините в центъра на града работят.

Ще се разберем ли?

В складовете за перилни препарати с всички продавачи ще се разберете на български (с някои – на перфектен български). На Синия пазар е по-скоро изключение продавачите да говорят български – освен вездесъщото „комшу“, което ви преследва навсякъде в Турция. Със знаци, посочване и писане ще се справите много лесно.

С левове или с турски лири се пазарува?

В Одрин навсякъде се пазарува с турски лири с изключение на складовете за перилни препарати. Там приемат и лири, и левове, като цената не се изчислява по курс, а едно към две наум. Продавачите ви казват, например, „струва 5 лири или 6 лева“. Понякога е по-изгодно да пазарувате в левове, друг път – в лири, така че най-добре си носете и от двете валути.

Кои са типичните сувенири?

Синьо око против уроки, метли и метлички с огледалца и мъниста по тях, бебе в традиционна носия. Има ги навсякъде.

Какво да хапнем?

За типичните мес(т)ни ястия в Одрин прочетете тук.

Как да пътуваме?

Единият вариант е с организираните шопинг екскурзии до Одрин, при които обаче имате доста кратко време в магазините. Другият вариант е с кола. За да влезете в Турция, ви трябва Зелена карта към застраховката Гражданска отговорност. Нужно е и да имате валиден международен паспорт. Понякога чакането на границата може да отнеме часове, друг път се минава светкавично.

Упътване

Ако повечето неща се откриват лесно и са на големи улици, единственото, което може да ви затрудни първия път, е намирането на пътя до складовете.

От влизането си в града (идвайки от Капитан Андреево) карате само направо, докато не видите от дясната си страна Старата джамия (първата голяма джамия, преди това малко в страни се вижда една малка) и свивате плътно вдясно покрай нея. Продължавате направо по голям булевард, докато не видите супермаркет Carrefour, покрай който свивате отново вдясно (преди него). Продължавате направо, докато не достигнете кръгово кръстовище с оранжев фонтан-мелница по средата, където отново поемате надясно, докато не достигнете друго кръгово движение с фонтан-рибар, хвърлящ мрежа. Тук спирате и от лявата ви страна са складовете. 

Ако имате някакви полезни съвети за пазаруващите в Одрин, можете да ги добавите в коментар под материала.

За по-голяма карта, последвайте линка под нея.


Виж цялата карта Шопинг в Одрин 

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Димитър, 02.04.2019 | 10:08
Интересува ме купуване на лекарства. Гледам, че екскурзиите все в събота ги организират, дали аптеките работят в събота?
ilko , 10.12.2018 | 15:23
Някой ходил ли е през м. Януари, работи ли големия пазар.
Ивайло Стоянов, 11.12.2013 | 19:54
в петак е затворено , но на върба сряда ... пача
Иванка Караславова, 25.10.2013 | 12:03
Ние я оставяме на платения паркинг срещу джамията Селимие, за да сме спокойни. По-добре обаче отидете по-рано, че бързо се напълва с коли и автобуси. Ако някой има идея къде да се паркира безопасно и безплатно, да казва.
Емил Тончев, 25.10.2013 | 09:06
Къде може да паркираме автомобила си на безопасно място покрай СИНИЯ ПАЗАР и за главната улица
Nina Peicheva, 20.10.2013 | 21:52
Синият пазар работи само в събота (но там няма много избор на дрехи, според мен си заслужава по-скоро заради невероятните дърпани кори за баница, маслините, халвата и прясното сирене). Друго място за дрехи са аутлетите, които са споменати ве статията - те си работят винаги, доколкото знам. Магазините за дрехи по главната пешеходна улица на Одрин също са отворени и в двата дни, за които питаш. Приятно пазаруване!
Toncheva Bonbon, 20.10.2013 | 16:03
искам пазар за дрехи,сабота или петак да отида ?
Абонирайте се за нашия бюлетин