Съевата дупка: Да кажеш „Да” в пещера - На ръба - Peika.bg

Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съевата дупка: Да кажеш „Да” в пещера
Автор: Петя Димитрова

Добре дошли в скривалището на Съю - една необикновена пещера, превърнала се освен в туристическа забележителност, в концертна зала и дори в обреден дом. Името си Съевата дупка носи от някогашния собственик на гората, в която се намира, и днес е обявена за една от най-красивите пещери в България.


Съевата дупка се състои от общо пет зали с интересни имена като Купена, Срутището, Харамана, Космос, Белия замък. Тя е място, където въображението ви ще открие причудливи скални животни, човешки лица, библейски фигури, както и един великолепен (при това музикален) скален орган. Зала Космос, например, е наречена така заради скалното образувание във формата на ракета. Макар и без видима приказно-космическа логическа връзка, тук са и Снежанка и седемте джуджета. Всички тези фигури се оформят от онези скални образувания със странни имена, за които всички сме слушали в училище – сталактити, сталактони, сталагмити и не толкова познатите хелектони, които напомнят на пещерни корали. Това е и единственото място в България, където можете да видите хелектити – форми, получени от течението, при което капките се изтеглят хоризонтално и приличат на застинал дъжд. Предполага се, че Съевата дупка е на около 3 милиона години, но не тoзи факт, а неоспоримата й красота са я наредили сред Стоте национални туристически обекта на България.

В третата зала на тази приказна пещера - Харалана (или Концертна), са пяли Емил Димитров, Йорданка Христова и Лили Иванова... А което е още по-изненадващо, Съевата дупка се оказва и място за провеждане на... сватби! Определено не прилича на традиционен храм, а още по-малко на ресторант, където да полеете повода с цялата бурна рода, но ако сте любители на нетрадиционното, а и искате да си спестите разтичащия се от жегите булчински грим – температурата в пещерата е постоянна между 8 и 10 градуса... защо да не кажете заветното „Да!” именно тук?

Полезна информация: Съевата дупка се намира на десетина километра от Ябланица, близо до Ловешкото село Брестница. Ако се движите по магистралата София-Варна, има табели за отбивката. Работи без почивен ден от 9 до 19 часа (зимата до 17 часа). Входът за възрастни е 4 лв.

Открийте още идеи за пещери в България.

Вижте още от категория На ръба
Сеп
20
-
Сеп
21
Варошлийски вечери - дни на европейското...
Изложения площад Тодор Кирков, Ловеч, България
Добави в календара
Ное
01
-
Ное
30
Есенен салон - изложба на ловешки художници
Изложения Център, Ловеч, България
Добави в календара
Яну
06
-
Яну
07
Обичай камилата в село Йоглав
Други Село Йоглав, Ловеч, България
Добави в календара
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин