Съевата дупка: Да кажеш „Да” в пещера - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съевата дупка: Да кажеш „Да” в пещера
Автор: Албена Иванова

Добре дошли в скривалището на Съю - една необикновена пещера, която освен в туристическа забележителност от време на време се превръща в концертна зала и дори в обреден дом. Името си Съевата дупка носи от някогашния собственик на гората, в която се намира, и днес е обявена за една от най-красивите пещери в България.


Въображение, концерти и сватби

В пещерата има пет зали с интересни имена като Купена, Срутището, Харамана, Космос, Белия замък. В тях ви очакват природен музикален орган, златна кокошка със златно яйце, вълшебната лампа на Аладин, Чарли Чаплин, но леко намръщен, елегантна балерина, Исус Христос, Богородица с Младенеца, Адам и Ева, космическа ракета, боздуганът на Крали Марко, разбира се торта като за десерт и още най-различни образи, които е изваяла водата във варовика през хилядите години. Включете фантазията си на 100%, защото ще видите най-различни неща, които сладкодумният екскурзовод ще ви представи. Другото ще остави на вашето въображение.

В пещерата ще видите и един от най-големите сталактони, чиято обиколка е около 60 метра в основата си. По него Съевата дупка е датирана и учените смятат, че е на повече от три милиона години. Това е и единственото място в България, където можете да видите хелектити – форми, получени от течението, при което капките се изтеглят хоризонтално и приличат на застинал дъжд.

В зала Харалана (или Концертна) са пели Емил Димитров, Йорданка Христова, Лили Иванова... И днес можете да случите на концерт. А което е още по-изненадващо, Съевата дупка се оказва и място за провеждане на... сватби! Определено не прилича на традиционен храм, а още по-малко на ресторант, където да полеете повода с цялата бурна рода, но ако сте любители на нетрадиционното, а и искате да си спестите разтичащия се от жегите булчински грим – температурата в пещерата е постоянна между 7 и 11 градуса... защо да не кажете заветното „Да!” именно тук?

Полезна информация: Съевата дупка се намира на десетина километра от Ябланица, близо до Ловешкото село Брестница. Ако се движите по магистралата София-Варна, има табели за отбивката в самото село Брестница. Пътят, водещ до пещерата, е в добро състояние, със завои и ще ви отнеме около 5-10 минути да стигнете с кола до паркинг, където можете да оставите колата си срещу 1 лв. и след това да се отправите на приключение под земята. Работно време (без почивен ден): лятно: 9:00 - 18:00 ч./ зимно: 9:00 - 17:00 ч. Носете си връхна дреха и затворени обувки, тъй като температурата в пещерата не надвишава 11 градуса, а и влажността е много висока.

Маршрути: В самото село Брестница ще видите табела за фермата "Сините щрауси", която е отворена за посещения.

*

Открийте още идеи за пещери в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин