Съевата дупка: Да кажеш „Да” в пещера - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съевата дупка: Да кажеш „Да” в пещера
Автор: Албена Иванова

Добре дошли в скривалището на Съю - една необикновена пещера, която освен в туристическа забележителност от време на време се превръща в концертна зала и дори в обреден дом. Името си Съевата дупка носи от някогашния собственик на гората, в която се намира, и днес е обявена за една от най-красивите пещери в България.


Въображение, концерти и сватби

В пещерата има пет зали с интересни имена като Купена, Срутището, Харамана, Космос, Белия замък. В тях ви очакват природен музикален орган, златна кокошка със златно яйце, вълшебната лампа на Аладин, Чарли Чаплин, но леко намръщен, елегантна балерина, Исус Христос, Богородица с Младенеца, Адам и Ева, космическа ракета, боздуганът на Крали Марко, разбира се торта като за десерт и още най-различни образи, които е изваяла водата във варовика през хилядите години. Включете фантазията си на 100%, защото ще видите най-различни неща, които сладкодумният екскурзовод ще ви представи. Другото ще остави на вашето въображение.

В пещерата ще видите и един от най-големите сталактони, чиято обиколка е около 60 метра в основата си. По него Съевата дупка е датирана и учените смятат, че е на повече от три милиона години. Това е и единственото място в България, където можете да видите хелектити – форми, получени от течението, при което капките се изтеглят хоризонтално и приличат на застинал дъжд.

В зала Харалана (или Концертна) са пели Емил Димитров, Йорданка Христова, Лили Иванова... И днес можете да случите на концерт. А което е още по-изненадващо, Съевата дупка се оказва и място за провеждане на... сватби! Определено не прилича на традиционен храм, а още по-малко на ресторант, където да полеете повода с цялата бурна рода, но ако сте любители на нетрадиционното, а и искате да си спестите разтичащия се от жегите булчински грим – температурата в пещерата е постоянна между 7 и 11 градуса... защо да не кажете заветното „Да!” именно тук?

Полезна информация: Съевата дупка се намира на десетина километра от Ябланица, близо до Ловешкото село Брестница. Ако се движите по магистралата София-Варна, има табели за отбивката в самото село Брестница. Пътят, водещ до пещерата, е в добро състояние, със завои и ще ви отнеме около 5-10 минути да стигнете с кола до паркинг, където можете да оставите колата си срещу 1 лв. и след това да се отправите на приключение под земята. Работно време (без почивен ден): лятно: 9:00 - 18:00 ч./ зимно: 9:00 - 17:00 ч. Носете си връхна дреха и затворени обувки, тъй като температурата в пещерата не надвишава 11 градуса, а и влажността е много висока.

Маршрути: В самото село Брестница ще видите табела за фермата "Сините щрауси", която е отворена за посещения.

*

Открийте още идеи за пещери в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница