Съевата дупка - една от най-красивите пещери в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съевата дупка - една от най-красивите пещери в България

Пещера Съева дупка се намира близо до село Брестница, на 11 километра от Ябланица. Отбивката за пещерата е в самото село. Пътят е в сравнително добро състояние и ще стигнете до голям паркинг, около 10 минути след отбивката в село. След като оставите колата, трябва да изминете около 500 метра до самата пещера.

Входът не изглежда много обещаващо, но след като преминете решетките, пред вас ще се разкрие невероятна красота. Пещерата е с дължина около 400 метра. Температурата е еднаква през цялата година- между 7 и 11 градуса. 

Съевата дупка разполага с 5 зали. Първата зала се нарича Купена. В средата ѝ има огромен сталактон, който наподобява купа сено, откъдето идва и името. 

Втората зала се нарича Срутището, тъй като се е образувала по време на земетресение. Цялата зала е обсипана с големи скални блокове. Преди векове, по време на земетресение, голяма част от "тавана" се е срутил. 

Третата и най-голяма зала е Хармана или Концертната зала. Тази зала е голяма, има изключително равен под и невероятна акустика. В тази зала можете да видите уникалните природни образувания – хеликтити. Те наподобяват корали и се получават от въздушното течение, което отнася водната капка, течаща от тавана настрани. 

Тук се намира и най-големият сталактон в пещерата, чиято обиколко е цели 60 метра. По размерите на този сталактон се съди, че пещерата е на около 3-3,5 млн. години. В тази зала могат да се видят различни създания и животни (скални образувания), ако имате достатъчно развито въображение. 

Следващата зала се казва Космос. Това е и най-високата точка на планината. Името на залата идва от сталагмита с формата на ракета. 

Последната зала на Съевата дупка се нарича Белият замък. Там има скално образувание, което има формата на замък, а цветът на скалите е светъл, за разлика от тези в останалата част на пещерата. 

Освен красиви скални образувания, в Съевата дупка можете да видите и много прилепи, които висят от тавана. 

Пещерата е кръстена на братята Съе и Сею, които са се укривали там преди хиляди години. 

В пещерата са правени концерти, пяли са Емил Димитров, Лили Иванова и други, както и сватби. Концертната зала е изключително подходяща за подобни мероприятия. 

Обиколката на пещерата продължава около 30 минути, а цената на билета е 10 лева. През лятото работи от 09.00 до 19.00, а през зимата можете да разгледате Съевата дупка от 09.00 до 17.00 часа. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин