Сафари в Кения- отговори на всички ключови въпроси - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сафари в Кения- отговори на всички ключови въпроси
Автор: Peika.bg
Сафари в Кения- отговори на всички ключови въпроси
Снимка: Unsplash

Кения несъмнено е едно от най-красивите и вълнуващи места за гледане на животни в дивата природа. Ако мечтаете да отидете на сафари, няма по-подходящо място да го направите.

Макар че наблюдаването на диви животни в естествената им среда е изключително интересно и вълнуващо, вероятно имате много въпроси. Къде да отида? Какво да облека? Ще бъда ли в безопасност? Вижте отговорите на всички ключови въпроси, преди да отидете на сафари в Кения. 

Нищо не може да се сравни със спиращия дъха момент, когато видите лъвица да храни шестте си малки или леопард да спи в клоните на акациево дърво. Ще се доближите шокиращо близо до слонове и техните малки, пресичащи реките, и ще станете свидетели на това как хиляди антилопи гну да тичат през реките по време на Голямата миграция.

Масай Мара, най-известната савана в Кения, е раят за сафари: огромно пространство със защитени зони и обществени паркове, което означава, че прекрасната дива природа е гарантирана. Но едно сафари в Кения също може да бъде донякъде смущаващо, ако го правите за първи път.

Сафари в Кения- отговори на всички ключови въпроси
Снимка: Unsplash

Едно от най-важните условия за безпроблемно и много интересно сафари е да имате добър водач. Водачите карат туристите с джипове през равнини, над реки и под драматични хребети. Те разказват интересни подробности за животните и показват неща, които сами не бихте забелязали. 

Друг ключов момент е доброто планиране. Първо, ваксинирайте се около месец по-рано. Ваксината срещу жълта треска е задължителна, а хапчетата против малария са от съществено значение. Проучете какви имунизации се препоръчват и направете всичко необходимо. За пътуване до Кения ви е необходима също туристическа виза и валиден международен паспорт. 

Ето кои са нещата, които трябва да знаете, преди да отидете на сафари:

Какво ви е необходимо за сафари в Кения?

Сафари в Кения- отговори на всички ключови въпроси
Снимка: Unsplash

Облеклото е едно от най-важните неща, които трябва да съобразите. Добре е да имате много слоеве дрехи. Колкото и горещо да е в Африка, сутрините са доста хладни. За сафарито, избягвайте ярките цветове и се придържайте към сиви или кафяви тениски и светли панталони. Относно обувките, можете да изберете маратонки със стабилна подметка. 

Вероятно ще летите с малък самолет, така че не се изхвърляйте с багажа. Два чифта панталони и няколко блузи са напълно достатъчни. Задължителните неща, които трябва да вземете, са слънчеви очила, слънцезащита и шапка. 

Фенер, камера и бинокъл са единственият необходим хардуер. Не забравяйте да носите и долари на дребни банкноти, за да давате бакшиши – в дивата природа няма банкомати.

Кое сафари е най-добро в Кения?

Сафари в Кения- отговори на всички ключови въпроси
Снимка: Unsplash

Районът около Найроби има атрактивни защитени зони, като най-популярните са Националният парк Найроби, езерата Накуру и Найваша, както и планините Абердеър.

Най-популярното име определено е Националният резерват Масай Мара, където се намират едни от най-добрите целогодишни наблюдения на диви животни в Африка, както и годишната миграция на гну.

Колкото по на север пътувате, толкова по-сух и хълмист става пейзажът. Но тук все още има превъзходни възможности за сафари, включително Национален парк Самбуру, Lewa Wildlife Conservancy и Лаикипиа. В тези райони можете да видите геренук, сомалийски щраус и зебра Греви. Lewa също е най-доброто място да видите носорози.

В ясен ден се виждат планините Кения и Меру. Това е най-доброто място да видите покрития със сняг връх Килиманджаро, най-високия връх в Африка. 

Килиманджаро всъщност се намира в Танзания, но националният парк Амбосели в Кения е толкова близо до границата, че има невероятни гледки.

Тази част на Кения е по-влажна и теренът е по-разнообразен: Амбосели например е красива смесица от открита савана, влажни зони, гори и хълмове, идеални за голямо разнообразие от видове, от лисици през прилепи до слонове. Наблизо са Chyulu Hills и националните паркове Tsavo East и West.

Доста надолу по югоизточния бряг са едни от най-добрите плажове в Кения. Посетете Диани и близкия Галу, където можете да отседнете в страхотни къщички на плажа и да практикувате водни спортове като кайтсърфинг. Отправете се към остров Фунзи за шнорхелинг и гмуркане.

Кога е най-доброто време да отидете на сафари в Кения?

Сафари в Кения- отговори на всички ключови въпроси
Снимка: Unsplash

Избягвайте дъждовния сезон през април и май. Активният сезон е от юни до октомври, а огромните стада антилопи гну и зебри са в движение от август до ноември. Така че може да се каже, че почти цялата година е подходяща за сафари в Кения. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин