Саграда Фамилия: Недовършената базилика - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Саграда Фамилия: Недовършената базилика
Автор: Екатерина Мандова

За базиликата Саграда Фамилия (Светото семейство) в Барселона казват, че испанският архитект Антони Гауди я е планирал малко по-ниска от най-близката планина, за да не се съревновава по майсторство с бог.


Дали заради величествените си кули, нестандартната архитектура или заради интересните истории около градежа, Саграда Фамилия е безспорно една от най-известните религиозни сгради в света.

Най-високата кула се издига на 170 м от покрива, но дори и на тази височина детайлите и християнският символизъм не са пренебрегнати. Вгледайте се внимателно в скулптурите над вас, сигурна съм, че всеки път ще откривате по нещо ново.

Не се изненадвайте, ако видите висящи хора от покрива на базиликата или чуете бръмченето на машини. Причината е, че сградата все още не е завършена и след смъртта на създателя й поколения архитекти работят по градежа й.

Базиликата е най-масивният и предизвикателен проект на архитекта, а чертежите му затрудняват със сложността си дори съвременните технологии.

Работата върви бавно не само заради неразчетените чертежи, но и заради факта, че парите за строежа се събират чрез дарения. За жителите на Барселона Саграда Фамилия е повече от символ на вярата, базиликата се е превърнала и в отличителен белег на града. Това е и основната причина даренията да не секват през годините.

Срещу билет от около 15 евро можете да влезете в базиликата и да се насладите на необичайния интериор. Ако искате да се качите до кулите цената на билета вече е 19 евро, но не се плашете от дълго и изморително изкачване. Тук предвидливо е направен асансьор, който бързо и лесно ви отвежда до най-високата точка на базиликата. Оттам гледката е само за снимка.

Трите фасади на сградата са не по-малко впечатляващи. Скрити религиозни знаци дебнат отвсякъде, стига да имате време да ги откриете.

Съветваме ви да отделите поне час, за да разгледате базиликата. Ако посещавате Барселона през лятото, не забравяйте да се въоръжите с вода, защото в района на Саграда Фамилия е претъпкано с туристи, а тогава и жегата е по-осезаема.

По план базиликата трябва да бъде завършена през 2023 г., но едва ли искате да чакате дотогава, за да посетите сградата, която е вдъхновение за хиляди архитекти през вековете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Rali Hristova, 12.07.2013 | 14:24
невероятно красиво! какви неща строят хората по света!
Абонирайте се за нашия бюлетин