Съкровищата на 1600-годишен кораб, изплавал от дълбините в Израел - антики - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съкровищата на 1600-годишен кораб, изплавал от дълбините в Израел
Автор: Екатерина Пейчева

Представете си, че обичате да се гмуркате с водолазен костюм и си имате любимо място, където редовно го правите. Само че един ден, щом се потапяте под повърхността, откривате, че нещо в релефа на дъното странно се е променило. Точно това се случва на приятелите Ран Файнщайн и Офер Раанана, когато един ден решават да се гмурнат във водите на древното пристанище Кесария в Израел.

Двамата водолази откриват по дъното множество старинни предмети и съобщават за тях на Израелската служба заопазване на антики. Оказва се, че пясъците са се разместили, разкривайки на бял свят за първи път от 1600 години насам находки от късноримски търговски кораб.

Експертите предполагат, че злочестият кораб е бил застигнат от буря, завлечен по вълните и разбит в скалите – древна морска трагедия, бързо превърнала се в благословия за съвременните археолози, сред които и Якоб Шарвит и Дрор Планер от Отдела по морска археология на Израел. „Подобна колекция от морски находки не се е намирала в Израел през последните три десетилетия,“ заявява развълнувано Шарвит.

С какво това откритие е впечатляващо? Три думи са достатъчни: мащаб, същност и качество. Сред находките са бронзова лампа, изобразяваща бога на слънцето Сол, фигура на богинята Луна, фрагменти от три бронзови статуи в реален размер, скулптури на животни, лампа с рисунка на африкански роб и много други. По-интересното откритие обаче са хилядите монети, открити в керамични делви, с лика на император Константин Велики, както и на Лициний – съперник на Константин и император на Византийската империя през IV век.

Най-смайващият факт около цялата находка обаче е отличното състояние, в което са намерени всички предмети. Изглежда пясъкът ги е запазил толкова добре, че монетите, както твърдят Шарвит и Планер, спокойно биха могли да се сбъркат за изсечени вчера.

Вижте и кадри от кораба, заснети от Израелската служба за опазване на антики:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин