Салем - градът на вещиците - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Салем - градът на вещиците
Автор: Peika.bg
Салем - градът на вещиците
Снимка: Amy the Nurse

През 17-и век английските заселници в Америка са били религиозни до суеверност. Във времена, в които религията все още излиза над закона, манипулацията на масовката от религиозни екстремисти, маскирани като пуритани, неведнъж е избивала в жестокост. Случаят в Салем обаче е върхът на една вълна от страх, истерия и жестокост.

В края на 17-и век в много градове в Нова Англия се провеждат т.нар. трибунали срещу вещици, но най-известен става този в Салем през 1692 г. Неколцина местни момичета се кълнат, че са били обладани от дявола и обвиняват няколко местни жени във вещерство. Това отприщва истинска истерия и налага събирането на специален съд, който намира 24 души, повечето жени, за виновни във вещерство и ги осъжда на смърт. 100 други са задържани в затвора.

36096

Оттогава градът носи зловещата слава на сборище на нечисти сили и по този начин привлича милиони туристи на година. Разбира се, атракциите основно са свързани с вещици. Доста известен е „Омагьосаният тур след здрач“ - двучасов исторически тур из града се води с водач- местен жител, който твърди, че изповядва модерно вещерство и разказва на посетителите в кои къщи има духове, за колониалната архитектура и мястото, където са се провеждали процесите.

36098

По-интересни места са Вещерският музей на Салем, гробището Бъринг Пойнт и къщата на Коруин – единствената останала автентична постройка от времето на процесите през 17-и век. Вещерският туризъм в Салем очевидно работи повече от добре, защото в центъра на града има сериозна туристическа индустрия с над 60 ресторанта, кафенета и магазини. До голяма степен популярността на мястото се дължи на пиесата на Артър Милър “The Crucible ”, която се базира на събитията в Салем, както и на едноименния филм с Даниел Дей-Луис и Уинона Райдър от 1996 г.

Дори извън туристите, темата за вещиците дотолкова е залегнала в имиджа на града, че там полицейските коли имат вещерски лога, атлетическият отбор на местната гимназия се нарича „Вещиците“, а на мястото на екзекуциите на Хълма на бесилките днес е осеян със спортни игрища. В града има и специален мемориален парк, посветен на процесите. 

36095

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин