Салвадор - столица на щастието - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Салвадор - столица на щастието
Автор: Катя Томова

Щури партита, цветни карнавали, музика и танци, разнообразна кухня – всичко това и много повече може да се открие в Салвадор, един от градовете-домакини на Световното първенство по футбол през 2014 г. Градът се намира в Бразилия, столица е на щата Баия и е разположен на брега на Атлантическия океан. Салвадор е третият по големина град в страната, след Сао Пауло и Рио де Жанейро

Салвадор е втората най-популярна дестинация в Бразилия и „столица на щастието”. Местните не се колебаят да се забавляват и партитата в града са пословични. Характерни са и шествията и карнавалите, често срещани по улиците. Отличителна черта на Салвадор е и приятната смесица от бразилско, африканско и европейско културно наследство. Тя е изразена във всичко – от нравите на местните до архитектурата и кулинарията. Именно ястията, забележителностите и музиката привличат туристите. 

Задължителни за посещение са плажовете, като сред най-предпочитаните е Фарол да Бара. Прекрасно място за разходка и почивка на свеж въздух са четирите парка – градината Валентин, парк Ривиера, Градският парк и Паркът Питацу. 

Почитателите на историята се тълпят пред крепостта Монт Серат – разположена на малък полуостров военна конструкция. Тук е и Хералдическият музей, в който е описана историята и значението на гербовете и символичните знаци. Друга притегателна сила е историческият център Пелоурино в старата част на града. Името означава „стълба на позора” и през португалския колониален период на това място се извършват наказания за робите. 

Около площада има запазени сгради от 17-19-и век. Те хармонизират приятно със съвременните ресторанти, заведения и магазини. Наблизо е и Салвадорската катедрала, основана през 1551 г. - по онова време тук е бил центърът на града. Сградата се отличава с величествена архитектура и вътрешно оформление. Интерес в това отношение предизвикват и сградите на манастира и църквата Сао Франциско и неокласическата църква Носо Сеньор до Бонфим. 

Популярен за туристите е и Елевадор Ласерда. Построен през 1873 г. огромен асансьор, свързващ двете части на стария град. 

Футбол

Футболният стадион в Салвадор е построен през 1951 г. и тогава носи името Ещадио Октавио Мангабейра. След разрушението му е построен наново през 2010 г. и е наречен Арена Фонте Нова. Двата първи футболни отбори в града са Ешпорте клубе Виктория и Ешпорте клубе Баия. Баия се състезава в Бразилската Серия А и щатското първенство Кампеонато Баяно. Двукратен шампион е на Бразилия, има и три участия за Копа Либертадорес. Печели Кампеонато Баяно рекордните 44 пъти, а 9 пъти е вицешампион. Виктория печели общо 25 титли от първенството Кампеонато Баяно. Историята на отбора е динамична – през 1994 г. изпада във втора дивизия, а година по-късно, в трета. През 1997 г. завършва на 4-о място и отново попада в първа дивизия. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин