Сан Марино за един ден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сан Марино за един ден
Автор: Peika.bg
Сан Марино за един ден
Снимка: travel.brambar.bg

Разходка из най-старата република в света - Сан Марино

Сан Марино беше тотално непозната територия за нас. Малко преди да тръгнем се разровихме тук-там и с изненада рабрахме, че това е най-старата република в света, основана през 301 г. от строител, наричан Свети Мариний. Парадоксът е, че е призната за първи път от Наполеон чак през 1779 г., а с европейска легитимност се сдобива едва на Виенския конгрес през 1815 г.

Държавата-джудже е затворена буквално в рамките на италианската провинция Емилияоманя и както предполагате, икономически и по всякакъв друг начин е обвързана с Италия. Имат си обаче собствен герб, знаме и даже регистрационни табели на колите, въобще както се полага на една държава пък била тя и мини.

41470

Сан Марино се оказа приятно местенце, пропито с много история. На върха на хълма, около който е разположена държавата, е кацнал стар величествен замък. Гледката оттам е впечатляваща. На изток погледът ти опира в бреговете на Адриатическо море, а на югозапад се виждат хребетите на Централните Апенини.

41471

Разхождаме се по малките калдъръмени улички – разбира се, без цел и посока. Малки сувенирни магазинчета се редуват с железарски ателиета за мечове, рицарски брони и аксесоари.

Личи си, че това е специално място и вече съжаляваме, че сме предвидили само ден за Сан Марино. Времето също се усмихна, добавяйки лъжичка настоение. Макар да бяхме леко извън туристическия сезон, не липсваха групи туристи и такива самосиндикални като нас.

41469

Сядаме в кокетна местна пицария и се наслаждаваме на обстановката, храната и времето, което тече б-а-а-а-вно, по туристически.

Едно е ясно – в Сан Марино ще се отбием пак.

Полезна информация: В подножието на старините са изградени няколко паркинга, а местната полиция вежливо насочва автомобили и автобуси към свободните места.

*

Текстът е от блога на Мила и Милен Travel Brambar (тук), които казват: „Вярваме, че хората трябва да пътуват, за да се променят и правим всичко възможно, за да ги вдъхновим“. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин