Санторини: Най-големият действащ морски вулкан - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Санторини: Най-големият действащ морски вулкан
Автор: Даниела Карастойкова

Поемаме към Санторини, водени от романтичните визии със залези в туристическите брошури, заради варосаните в снежнобяло къщи с ярко сини врати и прозорци, плажовете с червен, черен или бял пясък, домашното сладко от чери домати и превъзходното бяло вино „Нихтери”.

Това се вижда на повърхността на основния поминък за острова – туризмът. Всъщност Санторини е най-големият действащ морски вулкан в света. През няколко хилядолетия вулканът атакува сушата и морето. В резултат се е получил днешният сърповиден архипелаг, остатък от някогашен кръгъл остров с действащ вулкан по средата. За първи път островът е споменат като Санторини от арабски географи през 1153 г. Името идва от местната църква „Света Ирина”, заради която мореплавателите са го наричали първо Санто, после Санта Ирина, докато се слее в едно име Санторини.

Днес до острова може да се стигне лесно по въздух с полет от Атина за 40-50 минути. По-вълнуващо е пътешествието с ферибот. Билетът за експресен ферибот струва 120 евро, като до острова се стига за около час и нещо. Има и други варианти: 3 часа плаване срещу 90 евро или 8-часова разходка по маршрута Атина Парос-Наксос-Ниос-Санторини на цената от 37 евро. Така, наред с красивите гледки по пътя, имаме време да си припомним всички легенди, които някога сме срещали за Санторини.

Според гръцката митология островът е бил подарък за аргонавтите от един от морските богове Тритон. Аргонавтите нарекли своя къс земя насред морето Калисти, което означава Прекрасен. Според едно от твърденията това е мястото на потъналата Атлантида, а за други изследователи голямото изригване на вулкана около 1600 г. преди новата ера е причина за изчезването на минойската цивилизация както от това място, така и от остров Крит, вследствие от образуваното цунами.

За любителите на историята е посещението на древния минойски град на острова – Акротири – покрит с вулканична пепел, но със запазени части от сгради, улици и керамични съдове.

Вулканът, причинил толкова бедствия и разделил някогашният кръгъл остров на 3 части - Санторини, Неа Камени и Палия Камени - за последен път е изригвал през 50-те години на миналия век. Затова и островът, където той се намира – Неа Камени е необитаем, но само за 20 евро можете да отидете на екскурзия дотам, да докоснете застинала лава и да си вземете за сувенир вулканични камъчета от самия връх на кратера. Главният град на Санторини е Фира (или Тира) - построен стъпаловидно във високата част на острова. За да стигнете до него от брега (от вътрешната страна на сърпа), трябва да използвате лифт, да вървите дълго пеша по нанагорнището или да си наемете магаре, което ще ви изкачи на гърба си, а стопанинът му ще ви вземе от 3 до10 евро (цената се определя според теглото на ездача) за услугата. Веднъж изкачили се до столицата, може да си вземете кола под наем (18-20 евро на ден) и да се насладите на целия остров. Ако вече сте разгледали древния Акротири, не трябва да пропускате историческия и археологическия музей, запазили свидетелства и от по-нови епохи, свързани с римската империя, с византийското владичество, с венецианското господство, та дори и с разкази за постоянните набези на пирати, принудили населението да се заселва във все по-високите и непристъпни части на острова. Погледнат от върха, островът се вижда целия на бели катове от къщи и хотели с калдъръмени улички и евкалиптови горички.

Фира е доста многолюден по време на туристическия сезон и за предпочитане е отсядането в някое от близките села, например Периса или Пиргос, които също разполагат с достатъчен брой таверни ресторанти и барове. Извън сезона са месеците декември, януари и февруари, когато са затворени и по-голямата част от хотелите и къщите за гости. Истинското стълпотворение от плажуващи започва през май.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин