Сър Артър Конан Дойл и изгубеният свят на Венецуела - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сър Артър Конан Дойл и изгубеният свят на Венецуела
Сър Артър Конан Дойл и изгубеният свят на Венецуела

Малко кътчета на планетата са останали труднодостъпни за човека във века на сателитите и евтиния въздушен транспорт. Такова място представляват тепуите - плосковръхи песъчливи планини във Венецуела, вдъхновили сър Артър Конан Дойл да напише романа “Изгубения свят”.  

С почти отвесни склонове, тепуите се извисяват високо насред гористи околности. Наистина, надали ще забележите да се навъртат динозаври и праисторически твари, както в романа, но областта е богата на странни геологични образувания и месоядни растения! Там и до днес посетителите могат да се почувстват като откриватели на нови светове!  

Най-достъпният тепуи, високата над 2000 м планина Рорайма, например е открит едва през 1884 г. Днес възвишението е забележително с водопадите си, кварцовите залежи и т.нар. Тройна точка - пресечна точка на границите на Венецуела, Бразилия и Гвиана. На пръв поглед обширната песъчлива повърхност изглежда пуста на фона на гъмжащата от живот дъждовна гора в подножието. Но всъщност множество необичайни растения са се приспособили към тази среда - например, споменатите месоядни растения, които се хранят с комари и други насекоми. Дъждът е издълбал малки каньони и пещери, а ерозията е издялала причудливи скални форми. Една от тях дори напомня на бившия кубински лидер Фидел Кастро! 

Друг интересен тепуи е Ауйантепуи, известен като местоположение на най-високия водопад в света - Анхел - с височина от 979 м! Водопадът получава наименованието си от американския пилот Джими Ейнджъл, който катастрофира там със самолета си през 1937 г. в издирване на златни залежи в региона. Търсейки обратен път заедно с тримата си пасажери, те по случайност се натъкват на изумителната гледка. 

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия и места, вдъхновили истории!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин