Сърф в Таити – смели сърца и смъртоносни вълни - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сърф в Таити – смели сърца и смъртоносни вълни
Автор: Екатерина Пейчева
Сърф в Таити – смели сърца и смъртоносни вълни
Снимка: Cliff Connell

Познаваме Таити като екзотичен остров и като една от най-пострадалите от земетръсни цунамита зони през годините. Когато земята не се люлее обаче, вълните не са много по-питомни, което привлича многобройни сърф туристи от цял свят.

Любимото им място за сърфиране са плажовете на селцето Теахупоо, където типичните вълни са два пъти по-високи от човешки ръст. „Теахупоо“ грубо се превежда като „зоната на черепите“ и наистина всеки ден смели мъже и жени, яхнали дъски, рискуват главите си тук, под едни от най-смъртоносните вълни на планетата. Именно тук през 2000 година американецът Леърд Хамилтън постави рекорд за сърфиране по „най-масивната вълна“, която някога е качвала човек на гърба си.

Освен гигантския обем вода обаче това, което прави зоната толкова опасна, са кораловите рифове, които на места се подават на по-малко от метър под повърхността. През годините много сърфисти са намирали смъртта си тук, но най-известен е случаят на местния ловец на вълни, Брайс Таереа. През 2000 година, само седмица преди международното състезание по сърф тук, той се опитва да се гмурне под гребена на една триметрова вълна, която обаче се стоварва върху него и го запраща с главата напред към един остър риф.

Десетките подобни ужасяващи истории обаче не спират уверените ентусиасти. През юли 2015 година вълните на Теахупоо достигнали рекордната височина от 10 метра. Тук ви предлагаме настръхващите кадри от подвизите на смелчаците, дръзнали да се качат на гребена на вълната.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин