Сасари – задължителна спирка в Сардиния - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сасари – задължителна спирка в Сардиния

Това, че дойдохме в Сасари в понеделник, беше причина туристическият информационен център и музеите да са затворени, но пък ни даде достатъчно време да се мотаем безцелно по слънчевите каменни улички, което занимание си е отделна графа в списъка на туристите в Италия.

Сасари е живо място с много студенти - и съответно студентски кафенета, където да си развържете езиците с местните, за да научите последните новини от града, докато слушатеамерикански инди рок банди от реставрирана стара уредба.

Следобедно време жегата направо те стисва за гърлото, но една обиколка на стария град на Сасари си заслужава пролятата пот, защото по това време там няма никого. Само каменните улици без автомобили, високите стари сгради, които почти се събират в най-горната си част и дремещи по сенките котки. 

Какво научихме за Сасари (без да влизаме в туристическия център):

Сасари (с ударение на първото „а“) е вторият по големина град на остров Сардиния (около 130 хиляди жители) и място, дало на Италия двама президенти. Някои от сградите на университета са на близо 500-годишна възраст. Има няколко църкви в историческия център, някои от тях на по няколко столетия. В града има и археологически и ентографски музеи, които обаче не можахме да посетим поради понеделничността на ситуацията.

 

Фонтана ди Розело

Всички местни и туристи, които попитахме какво да видим, ни пратиха при прочутия фонтан Розело. Той е символ на града - намира се в средата на голямо затревено пространство в долината Розело, близо до реката и до историческия център на града. Връщайки се на темата за понеделник и как нищо не работи, от фонтана ни деляха 300 метра и метална ограда, заключена с катинар. Признавам, че известно време обмисляхме да прескочим, но в крайна сметка предпочетохме да идем да хапнем вместо да идем в ареста. Водата от фонтана е изворна и се е ползвала за пране и за пиене от древни времена. 

Третата неделя на май в Сасари – Кавалката Сарда

Италианските градчета, подобно на българските, си имат фестивали, карнавали и събори, които буквално за ден ги обръщат нагоре с краката. Такова зрелищно събитие в Сасари е Кавалката Сарда – празникът, който се провежда в третата неделя на май. Мъже, жени, старци и деца се обличат в традиционни костюми и се носят в цветно и шумно шествие през града – някои пеша, други на коне. Тези на конете правят истинско рицарско шоу, има и специална част с акробатични номера на гърбовете на двойки коне.

  

14 август – денят на майсторите на свещи

Друга дата, на която е повече от интересно да се окажете в Сасари, е 14 август, когато се празнува Канделиери (букв. Майсторите на свещи) – шествие минава през града, като носи на раменете си гигантски свещи, изработени от дърво (августовските жеги тук биха превърнали празника в бедствие, ако се ползваше восък за шествието).  

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин