Съвети за начинаещи планинари - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съвети за начинаещи планинари
Автор: Peika.bg
Съвети за начинаещи планинари

Планинарството си е цяло изкуство. 

Тук сме ви подготвили няколко съвета за начинаещи в планинските преходи. Те ще ви предпазят от нежелани грешки и ще ви помогнат да стъпвате по-уверено

Изберете маршрут според възможностите си

За да няма неприятни изненади, е добре да прецените правилно физическите си възможности. Не се надценявайте. Започнете с по-кратки маршрути, които са с малка денивелация и равен терен. Постепенно увеличавайте сложността. Поне в началото винаги ходете с по-опитен планинар или група. Така не само ще ви е по-забавно, но и ще научите ценни съвети. Туристическите дружества и преходите с водач също да добър начин да положите основите.

Удобни обувки

Ако ще инвестирате повече средства в нещо – нека това да са висококачествени туристически обувки. Те ще ви осигурят добро сцепление, ще поемат ударите и ще предпазят глезените ви. Когато избирате своя чифт, обърнете внимание дали на подметката има ясно изразена пета и здрави грайфери, изработени от висококачествен каучук. Ако това е първият чист туристически обувки, които си купувате, най-добре ги изберете лично, а не по интернет. Най-важното е да са ви удобни. Не се надявайте, че ако нещо не е наред, ще се оправи по време на прехода.

Екипировка на слоеве

Избирайте леки дрехи от дишащи материи. Най-важното е да ви е удобно и да имате какво да обличате и събличате по време на прехода, защото времето в планината се сменя буквално за 5 минути. Жизненоважно е да не пропускате водонепромокаемата връхна дреха. Винаги бъдете подготвени за най-лошите условия.

Удобна и стабилна раница

Тя ще е вашият другар по време на целия преход в планината, така че я изберете внимателно. Презрамките трябва да са стабилни, широки и да не ви прерязват. Пробвайте дали моделът на раницата, която сте си харесали, пасва на тялото ви. Прегледайте внимателно подложката и колана за кръста. Най-добре изберете такава с „дишащ“ гръб, за да не се изпотявате. Правилно нагласената раница позволява свобода на движението, но не се люлее странично. 

Багажът трябва да е лек

Като за начало носете по-малко и по-лек багаж. Основната ви задача ще бъде да се справите с прехода. Не е необходимо да си поставяне още препятствия с тежката раница. Изберете лека екипировка. Ако сте с повече хора си разделете багажа, който може да бъде споделен – като пособията за готвене. Носете храната в торбички, а не в обемни опаковки. Не е необходимо да носите и огромни количества вода, ако по пътя има откъде да си наливате.

Хранете се и пийте вода

Това е вашето гориво за прехода. Винаги взимайте повече отколкото трябва, особено ако ще прекарате по-дълго време в планината. Храната трябва да е високоенергийна и компактна. Не забравяйте шоколада и ядките, те ще ви дадат много енергия, когато вече сте изморени. 

Ориентиране по карта 

Започнете с добре маркирани и по-лесни маршрути. Все пак е добре да носите и актуална карта със себе си. Не се предоверявайте на джипиеса, защото липсата на сигнал или батерия могат да ви изиграят лоша шега. Наблюдавайте пейзажа и помнете от къде сте минали. 
Най-добрият начин да избегнете загубване е да знаете къде сте.

Не бързайте

Не е важно колко бързо се движите, а колко сте издръжливи. Започнете прехода по-бавно, докато нагласите ритъма, в който се чувствате добре. Ако някой от компанията ви ходи по-бързо, помолете го на намали темпото. Все пак по-бавното ходене ще ви позволи да се насладите на пейзажа. Правете по-чести почивки, пийте вода, сваляйте раницата си – това ще направи прехода по-лек и приятен.

Безопасността на първо място

Когато тръгнете в планината, винаги уведомявайте свои близки къде точно отивате и кога би трябвало да се върнете. Носете със себе си поне елементарен комплект за първа помощ. Нека в раницата ви винаги има лейкопласт и обезболяващи. За по-дълги преходи можете да вземете бинтове, стерилни тампони, антисептик. Други важни принадлежности са нож и нещо, с което да запалите огън, както и свирка, с която да привличате внимание в нужда. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин