Съвети за начинаещи сноубордисти - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съвети за начинаещи сноубордисти
Автор: Peika.bg
Съвети за начинаещи сноубордисти

Знаем, че няма да се научите да карате сноуборд от тази статия, както си знаехме и за съветите за начинаещи скиори. Но бихте могли да се подготвите психически за първите спускания с няколко основни съвета от Ивайло Евтимов. Той се занимава със сноуборд от 17 години, като през последните 6 е и лицензиран инструктор.

1. Сноубордът е спорт, удоволствие, професия, жизнена философия. Подходящ е за малки и големи, но преди всичко трябва да имате желание, време и възможности да се занимавате активно.

2. Преди да се качите на сноуборда, трябва да сте уверени в себе си и да сте в добро физическо състояние, защото в повечето случаи начинаещите се отказват поради тежките падания в началото. Може да си набавите и протектори за различните части от тялото, като за тези, който прохождат на сноуборд, препоръчвам да си вземат за китките и дупето задължително.

3. Екипировката на сноубордиста, независимо дали е любител или състезател, е една и съща - сноуборд, автомати, обувки, облекло, ръкавици и аксесоари. Най-общо казано, при избора си трябва да се водите от следните критерии:

- вид на каране - свободен стил, по необработени терени, пистово каране

- двигателна култура и ниво на специални умения

- ръст, тегло

- възраст

- водещ крак

- икономически възможности - не на последно място

4. Всеки един ден на сноубордиста започва с разгрявка на тялото. Тя е задължителна, ако не искате да натоварите организма до такава степен, че на следващия ден да не искате да си помисляте за писта.

5. Подготовката за занимания по сноуборд започва още преди да сте стъпили на писатата. Няколко думи за основните термини, за начина на използване на екипировката. Определянето на водещия крак при поставяне на сноуборда е много важен момент. Стандартната позиция е с левия крак напред, а когато отпред е десният, се нарича "гуфи".

6. Преди да излезете на пистата, задължително проверете екипировката си. Това е сигурен начин за добро каране, защото се случва да се повреди автомат или да се скъса каишка. Затова винаги носете всичко нужно, за да можете да отремонтирате бързо някои неизправности.

7. В началото е желателно да се избират по-полегати склонове, а в повечето курорти има и учебни плацове, където инструктори обучават желаещите.

8. За мен основното правило при каране на писта е: Задният сноубордист пази предния! Защото най-много инциденти стават при неразумното подхождане в дадена ситуация на пистата.

9. При извънпистово каране се съобразете задължително с лавинната обстановка, а вече всеки курорт има и лавинен бюлетин, който еждневно се обновява.

10. Местата за каране на сноуборд в България са както големи курорти като Банско, Боровец и Пампорово, така и малки - Картала, Добринище, Мальовица, Осогово...

И не забравяйте - карането на сноуборд трябва да бъде удоволствие и да носи радост!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин