Савонлина – непозната финландска дестинация - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Савонлина – непозната финландска дестинация
Автор: Peika.bg
Савонлина – непозната финландска дестинация
Снимка: Aki Suomela

Савонлина със сигурност не е най-известната дестинация във Финландия, но определено е интересно място, което можете да посетите в тази скандинавска държава.

На фински името на този град (и община) означава „Замъкът на Савония“, но градът е наричан от шведите Нислот, което означава „Нов замък“. Двете имена на един и същи град се дължат на историята на района през времето.

38255

През 1457 г. Ерик Акселсон Трот нарежда построяването на могъщата крепост Олавинлина за защита на областта Савония от руснаците.

38253

Замъкът е построен на остров в протока Кирьонсалми, който свързва езерата Хаукивеси и Пихлаявеси и е първото шведско укрепление с дебела кръгова отбрана, която може да устои на оръдеен огън.

38250

Защитата, която дава Олавинлина и развиващата се търговия в района спомагат през 1639 г. за създаването на града Савонлина в близост до замъка. Той наистина отблъсква няколко руски нападения по време на Руско-шведските войни, но накрая е превзет само за два дни от войските на руския фелд-маршал Ласи през 1743 г. Замъкът остава в руски ръце до 1812 г., когато е върнат на независимото Херцогство Финландия.

38256

Днес Олавинлина е основната туристическа атракция на Савонлина, защото укреплението е най-северната останала средновековна каменна крепост. В него има музей с артефакти от историята му, както и Православен музей си икони и религиозни предмети от Финланидя и Русия. От 1912 г. зад стените му се провежда и Оперен фестивал.

От 2000 г. Савонлина е дом и на един друг, по-забавен фестивал - Mobile Phone Throwing World Championships, тоест Световното първенство по хвърляне на мобилни телефони. С други думи, в Савонлина може да намери нещо за себе си. 

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Финландия! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин