Седемцветният хълм - чудо на природата - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Седемцветният хълм - чудо на природата

Сякаш излязъл изпод четката на художник, Седемцветният хълм (Cerro de los Siete Colores) е съвсем истински - милиони години на геологическа активност са произвели шедьовъра в Хуюй, Аржентина.

Един геолог би могъл да определи състава на всеки цветен пласт - червеният например е от червена глина, кал и пясък и възрастта му е около 3-4 милиона години. Белият - варовиков - е около 100 пъти по-стар, а червеният е богат на желязо и е на около 4 милиона години.

При все това местните хора имат далеч по-занимателна история за произхода му. Според преданието преди хората да се поселят тук и да основат село Пурмамарка, хълмът бил напълно безцветен. Щом пристигнали, децата на преселниците решили да боядисат склоновете в различни цветове. Седем нощи децата им изчезвали от леглата си, а на седмата нощ възрастните открили, че хълмът е целият нашарен в седем цвята.

Неофициално местните го наричат още и “Хълм на седемте поли”, задето им напомня на традиционните дълги поли, част от носията на жените от Андите. Всеки посетител би се убедил в очевидността на тази метафора.

Този многоцветие е превърнало Пурмамарка в любимо място за посетители, идващи в ранни зори - хълмовете са най-живописни по изгрев слънце под първите сутрешни лъчи. Разходката около хълмовете трае един час. Можете да се насладите на спокойствието, тишината и великолепния чист въздух на областта. Въпреки красотата им обикновено в ранния следобед селцето и живописното му възвишение, едно от най-красивите места в Аржентино, отново се уединяват, връщайки се към безвременния ритъм на Андите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Истинският Типун, 19.08.2013 | 13:18
Какво нещо е природата. Все едно дъгата се е оставила своя отпечатък върху тази планина.
Абонирайте се за нашия бюлетин