Село Дрен: Спокойствие по радомирски - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Дрен: Спокойствие по радомирски
Село Дрен: Спокойствие по радомирски

Радомирското село Дрен е едно от най-чистите места в България. Според редица проучвания, правени в региона, тук са едни от най-екологичните въздух и вода в страната, разказват колегите от iNews.

Селото се намира на около 50 км от София, съвсем близо до автомагистрала "Струма” - т.е. удобно за отбивки. Разположено е в полите на Верила и е заобиколено от борови гори, пазещи го от ветрове и наводнения. В близост има и два язовира.

Мястото има и богата история. Хора живеят тук от столетия. Преди много години над Дрен е минавал древен римски път и в района все още можете да видите римски останки в местността Фульо. Ако си спомняте за златното тракийско съкровище, което беше открито при строежа на автомагистрала "Струма”, мястото на находката е близо до Дрен. Над селото се извисява и средновековна крепост.

Любопитно е, че селото, днес с население от около 1000 души, преди години е можело да се превърне в град. Предложението обаче било отхвърлено от жителите му. Именно това е причината днес Дрен да е приятна дестинация, далеч от шума на града. Никак не е изключено да видите и горски животни, ако се разходите в иглолистната гора над него.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин