Село Овчарци и седемте водопада - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Овчарци и седемте водопада

Едно от нещата, с което най-много се гордеят в село Овчарци, са седемте водопада, които се намират съвсем наблизо, в северното подножие на Рила. Най-красив сред тях е Горица, чиито води падат от близо 40 метра височина и се разбиват на фин облак от пръски. Красиви легенди и предания разказват за съдбата на местността – разпитайте жителите и може да чуете още някоя.

Може би една е най-известната легенда, която задължително трябва да знаете, ако сте се запътили към красивия водопад Горица. Тя е за девойката Горица и нейния възлюбен Йовица. Горица била най-красивата в околността и местният бей изпратил свои хора да му я доведат за жена. Тя побегнала към планината и когато вече нямало накъде да продължи, се хвърлила във водите на реката. Хората от селото се събрали да оплачат Горица и кръстили реката на нея. Според друга версия Горица се хвърлила от висока скала в пропаст и на мястото, където загинала, потекла река.

Друго предание разказва, че в село Овчарци е роден Страхил войвода (въпреки че е прието мнението, че е родом от село Ветрен). Страхил войвода имал чета от над 200 души, а подвизите му са възпети в много народни песни.

Горица се казва не само реката, а също и най-високият от седемте водопада. За да стигнете до него, тръгнете от центъра на Овчарци към двете тепавици (валявици), които все още се използват по предназначение. Всъщност, ако имате едно-друго за пране, което трудно се побира в пералнята, тук е мястото да използвате силата на чистата вода от реката. След тепавиците започва екопътека, която преминава през полегат маршрут по речната долина и излиза пред водопада Горица. Освен през лятото, водопадът си заслужава да бъде посетен и през зимата, когато студът извайва ледена дантела по скалната стена.

В селото можете да се докоснете до красотата на типичното шопско двугласно пеене чрез местната фолклорна група „Горнополски глас“. Вижте и черквата „Св. Йоан Богослов“, която е построена през 1881 г., и се насладете на над 100-годишните стенописи и изящната дърворезба на олтара. Храмовият празник е на 8 май, събори в Овчарци има също и на 15 август и на 9 ноември.

Полезна информация: Село Овчарци се намира на 4 км от Сапарева баня и на около 10 км от Дупница. От Дупница можете да хванете междуградски автобус, а от Сапарева баня се разходете пеша, заслужава си (по пътя ще минете покрай тракийска могила и овощни градини). В селото няма места за преспиване, но можете да разпънете палатка или да нощувате в Сапарева баня.

Наблизо са Седемте рилски езера, Паничище и Сапарева баня, където се намира един от най-горещите гейзери в света.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Пътешественик, 19.09.2014 | 20:27
Здравейте! През лятото посетихме това място, но видяхме само този водопад "Горица". Бихте ли ни упътили как да стигнем и до другите 6 водопада?
Абонирайте се за нашия бюлетин