Равнища и една скала на ръба на свободата - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Равнища и една скала на ръба на свободата
Автор: Таня Стоилкова

Имам си една любима скала нависоко в в родопската местност Равнища. Толкова съм влюбена в нея, че поетът в мен започва да говори...

Скала - висока и стръмна, от която ти се завива свят и ти се подкосяват краката. Тя е всичко това, а от нея се вижда най-зеленият хоризонт. Някъде там започва свободата... и ти се иска да полетиш. Но не опитвай, защото надморската височина е около 1260 м. Гледката пред теб е достатъчно впечатляваща - просторът сякаш няма край. Дори сянката, която хвърлят облаците, понякога изглежда незначителна на цялата зелена шир. Тази шир, с настъпването на есента, ще се превърне в палитра на топлите цветове и красотата й ще нараства с всеки изминал ден.

А на ръба на скалата има дърво, което любопитно наднича в пропастта и геройски се бори с ветровете. Дървото, което стои толкова чудно и толкова естествено там, сякаш в нищото и от нищото, но напълно уверено, че мястото му е именно на ръба.

Разходката до скалата си заслужава всяка една крачка. Пътят е лесен и безопасен. Местността Равнища и едноименната хижа се намират на около 30 км от Пловдив, минава се през Първенец и село Дедово. Пътят е в много добро състояние, с изключение на няколкостотин метра, но завоите са много и остри.

Малко преди хижата се отбивате наляво и поемате по широк черен път (не е подходящ за коли). Ще вървите по широката пътека докато не стигнете дървото с указателни табели. Ще поемете наляво по пътечка, която се спуска към гората. Следвайте жълтата маркировка, която ще намерите по дървета и скали. И така, уж разхождайки се в гората, ще се озовете на една скала, точно под небето, право пред зелените склонове и целият хоризонт ще бъде ваш.

Не е лоша идея предварително да се запасите с малко вода и храна, защото има голяма вероятност да не ви се тръгва оттам доста дълго време. Равнища е поредното доказателство за магичната сила на Родопите.

Може да съчетаете разходката със събиране на билки или шишарки. Може да се разходите до хижа Равнища или чешма Персенк, а защо не и до някое от близките села.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Росен Василев, 28.09.2020 | 13:04
Село Дедево, а не село Дедово
Boris Angelov, 28.09.2014 | 17:30
Описанието как да се стигне до скалата е доста объркано. Тръгва се от Равнища наляво и нагоре (ако сте с лице към Фабриката за храна и танци). За не повече от 30 минути сте при въпросното дърво, от което има хубава жълта маркировка. До самата скала е десетина минути спускане.
Абонирайте се за нашия бюлетин