Село Вуково и църквата на една отбивка разстояние - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Вуково и църквата на една отбивка разстояние
Автор: Мария Ангелова

Понякога пътищата не те отвеждат до дестинации с гръмки имена и още по-гръмки забележителности. Случва се най-интересните находки да са на една отбивка разстояние от там, за където си се затичал. Стига да ти се случи да се сетиш да отбиеш.

В нашия случай – рязко, с обратен завой насред шосето. Табела за средновековна църква във Вуково има, а самата отбивка е от изкусителните – напускаш пътя КюстендилБобошево и директно попадаш на мост над река Струма. Няколко километра и си в село Вуково.

Казват, че то е от старите села в района. Има си останки от антична крепост (на възвишение край селото, само няколко камъка), както подобава на истинско древно село. Има си и църква Света Петка, която според табелата си би трябвало да е доста гръмка, понеже е „архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение“. На нас пък ни се стори уютна. Не можеш да кажеш, че е сгушена – с нужната доза достойнство от няколко века каменната постройка стои изправена в центъра на наклонена полянка. Ти идваш и си отиваш, както и хиляди други като теб. Църквицата си остава.

32812

32813

32810

Вътре е украсена и наредена като повечето селски църкви в България – дървени маси, мушами, изкуствени цветя. Загледай се обаче в цветните стенописи - знае се, че са от далечната 1598 г. Тук-там има по някой необичаен детайл. Някои от войниците имат мустачки, при сцената с Разпятието се вее рицарско знаменце, изобразени са римският папа свети Силвестър и свети Бонифаций - известни в западното християнство.

32808

Виж и прозорчетата, чиито ниши също са изписани целите от ръката на незнаен майстор. Ако случиш да си тук в слънчев ден, ще видиш как светлинните снопове се процеждат, плъзват се покрай столетните рисунки и правят зайчета на пода.

32811 32806

И така. На една 3-километрова отбивка разстояние от главния път попадаш в Средновековието. С не толкова средновековна пейка отпред, на която да унищожиш няколко сандвича на слънце.

Полезна информация: Село Вуково се намира на 5 км от Бобошево, на 25 км от Кюстендил и на около 60 км от София. Достъпът до църквата „Света Петка“ е свободен по всяко време. Намира се на главния път, по който се движите на влизане в селото, пада се отляво. В района на селото има още една средновековна църква - Свети Никола, която обаче е разположена в недостъпен дол.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Росен Василев, 30.03.2015 | 22:28
И защо този дол е недостъпен? Ако и някога е бил такъв, то как тогава са построили църквата "Свети Никола"?
Абонирайте се за нашия бюлетин