Село Жерка: Приказки от Родопите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Жерка: Приказки от Родопите
Автор: Петя Димитрова

Скрито сред гората. Там, горе на баира. Сякаш забравено от живота. Това е  Жерка! Ако искате за миг да се почувствате все едно сте сами на света – тук е мястото за вас.

Селото се намира в Източните Родопи, в община Кирково. Жерка е напълно обезлюдена (както не едно родопско село). Някои от жителите на близките населени места още си спомнят пътя дотам, но повечето никога не са го извървявали. Все пак, ако имате желание да видите Жерка с очите си – със сигурност ще намерите някой местен да ви упъти. 

Пригответе се за леко изкачване – селото се намира на върха на един хълм. Разходката нагоре всъщност е доста приятна. Вървите през гората. Насреща ви се разкрива прекрасна гледка към Родопите, а долу в подножието се вие Кирковска река. Не си и помисляйте, че ще се качите с кола – освен ако не притежавате високопроходим автомобил, теренът няма да ви го позволи.

В селото някога е кипял живот. Жителите на Жерка са се занимавали с тютюнопроизводство и овцевъдство. Все още се вижда старият трафопост, както и няколко несъборени от времето електрически стълба. 

Постепенно жителите му започнали да слизат долу, в подножието. Повечето се заселили в Кирково. Последните обитатели на Жерка я напуснали преди близо 30 години.

Днес Жерка ви посреща мрачно – на входа на селото се намира старо гробище. Църква няма. Пази го само едно столетно дърво. Малките улички мълчат безлюдни. Никой не отпива вода от селските чешми. Огромните къщите стоят празни. Вече порутени. Изглеждат, все едно собствениците им един ден просто са забравили къде се намират…  и са ги оставили там. 

И все пак Жерка е някак чаровна по своему. Приказна. Пазеща легендите на своето минало.

 
Тази разходка ви хареса? Харесайте и страницата ни във фейсбук!
Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин