Село Златолист и историята на Преподобна Стойна - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Златолист и историята на Преподобна Стойна
Автор: Екатерина Мандова

Независимо дали ще се разходите до църквата „Св. Георги”, или просто ще разгледате малките порутени къщички в село Златолист (Благоевградско), легендите за живота на Преподобна Стойна няма как да ви подминат. В селото днес живеят само девет души, но пък историите им за чудесата на пророчицата не секват.

Местните баби, които са прекарали детството си около Преподобна Стойна, разказват, че хора от различни места по света се стичали при нея с молби за помощ и лечение. Стойна ослепяла на 7-годишна възраст вследствие на едра шарка. Според преданието, докато боледувала, я навестявал Свети Георги. Години по-късно, родното ѝ село било нападнато и опожарено, а тя помолила да я отведат в село Долна Сушица (днес Златолист), защото така ѝ бил заръчал светецът. Щом видяла църквата „Св. Георги”, решила да се установи в нея и да прекара живота си като монахиня.

Самата църква също е необикновена и хората вярват, че ако болен преспи една нощ там, ще оздравее.

Влезете ли вътре, няма как да не се впечатлите от иконите. На една от тях е изобразен дявол, впрегнал човек в каруца, на друга – гола до кръста жена, до тях пък - светец с глава на кон. Съзряла недоумението ни, местна жена в църквата разказва, че сестрата на светеца се влюбила в него и той, за да я отблъсне, се помолил да бъде обезобразен. Обяснява ни и че ако се взираме по-дълго в иконата на Исус Христос над олтара, ще видим как премигва с клепачи, а застанем ли на плочата с двуглав орел под купола, ще се изцелим и всичките ни желания ще се сбъднат.

На тази плоча е заставала и Преподобна Стойна, когато е идвала в храма да се моли. Разказват, че една вечер някакъв човек отишъл в църквата. Като видял приседналата в молитва светица, решил да се отдръпне, за да не нарушава уединението ѝ и тогава съзрял, че тя не се допирала до земята, а се носила с поне метър над плочата. След като приключила с молитвата си, пророчицата го извикала по име и го помолила до смъртта ѝ да не разказва на никого какво е видял.

За съжаление оригиналната плоча е открадната и на нейно място днес в храма лежи нейно копие. За хората обаче, които идват тук да отдадат почитта си към пророчицата, тази плоча е не по-малко лечебна. Двуглавият орел на нея пък е гербът на Цариградската патриаршия.

Преподобна Стойна живяла на втория етаж на църквата, в малка килийна стаичка. Един ден я навестил някакъв владика, който след разговора си с нея ѝ подарил сребърен кръст с думите, че тя е по-достойна да го притежава. Кръстът и до днес се пази в църквата, а според възрастните хора в селото, ако се пусне във вряща вода и после се измиете или пиете от нея, няма да страдате повече от главоболие.

Възрастните хора в Златолист твърдят, че пророчицата многократно напускала тялото си и била като мъртва в продължение на дни, а после изведнъж ставала и разказвала чудни истории. Според думите им тя често се разхождала нощем из гробището сама и пеела.

Днес мнозина оставят в стаята на пророчицата свои снимки или снимки на познати за здраве, а в книга на масичката в стаята записват желанията си.

В двора на църквата се издига яворово дърво, за което казват, че е поне на 1300 години и ако застанете под короната му, болките ви изчезват. В близост до него е и гробът на Преподобна Стойна, където вярващите ѝ отдават почит.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин