Необикновена арт среща в село Старо Железаре - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необикновена арт среща в село Старо Железаре
Автор: Peika.bg
Необикновена арт среща в село Старо Железаре

Фестивал на стенна живопис в селo Старо Железаре ще се проведе под надслов „Село на индивидуалности/ Изкуство за социална промяна“. 

Основатели и основни движещи сили на Центъра за съвременно изкуство са артистите Катажина и Венцислав Пирянков, които са поканили ученички от подготвителния курс за Академията по изкуства в Познан, Полша, за да рисуват всички заедно в хисарското село Старо Железаре през целия месец юли. Така по стените на селото се появяват едно до друго лицата на местни жители до политически лидери, актьори и учени. 

Първоначално местните хора не приели добре инициативата, но по-късно сами се съгласили да бъдат нарисувани до личности като кралица Елизабет, Айнщайн или някоя от българските политически муцуни на нашето време и дори сами са избрали с коя знаменитост да се "срещнат" на стената.

36902

По този начин Старо Железаре ще стане единственото село в сърцето на Балканите, в което на стените по домовете и оградите ще има световни личности рамо до рамо с обикновени българи. Тяхната „среща“ е среща на герои от различни светове, като от приказките, с философски поглед към света и безкрайно въображение.

Катажина и Венцислав Пирянкови са артисти в областта на визуалните изкуства, които живеят и работят в град Познан, Полша. Двамата реализират проекти и изложби в Полша, България, Австрия, Германия, Италия, Китай и други. От 2013 г. артистичният дует разширява своята дейност и в България, като основава Център за съвременното изкуство в село Старо Железаре с идеята за социално ангажирано изкуство, което да достига до обикновените хора и неусетно да ги включва в творческата дейност.

Откриването на фестивала е в селото на 1 август 2015 г., от 18:00 ч. Фестивалът се организира от Центъра за съвременно изкуство по проекта „Ревитализация на българското село“, стартирал през 2013 г.

36901

36903

36905

36906

36907

36908

36909

36910

Разберете повече за фестивала в селo Старо Железаре тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин