Сеславски манастир - рушащо се културно богатство - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сеславски манастир - рушащо се културно богатство
Автор: Peika.bg
Сеславски манастир - рушащо се културно богатство

Сеславският манастир се намира близо до Кремиковци – само на 2 км от североизточния софийски квартал Сеславци.

Според легендите манастирът е бил основан по време на Второто българско царство от местния болярин Сеслав, но е разрушен при османските нашествия. Впоследствие е възстановен през 15-16-ти век.

Сеславският манастир е най-големият в района около София, а архитектурата му е типична за периода, в който е повторно построен. Най-интересната част от него е, че вътре могат да бъдат видени три богати живописни слоя. Най-интригуващият от тях е датиран към 1616 г. и се приписва на самия Св. Пимен Зографски и учениците му.

Той бил роден под името Павел в София около 1540 г. и е една от най-ярките фигури в късното българско средновековие. Възпитаник на атонските манастири, към края на 16-ти век той започва да обикаля страната и да окуражава строителството на храмове и манастири. Според някои дориСв. Пимен е първата наистина възрожденска личност на България, тъй като живее повече от век преди Паисий Хилендарски.

Ако сте решили да посетите манастира, имайте предвид, че фреските вътре не са в състояние, подобаващо за паметник на културата с национално значение. Той изглежда така, сякаш за него не се полагат каквито и да било грижи. Може да забележите дори футболни послания, издълбани във фреските.

По думи на местните, 
наскоро манастирът е бил предаден за стопанисване на съседния на него Кремиковски манастир, заедно със събраните за реставрацията му суми. Въпреки това обаче единственото нещо, поправено в храма е покрива и алуминиева дограма, която не изглежда особено на място. Реставрация на фреските все още не е започната и не се знае кога това ще стане факт.

Надяваме се, че това културно богатство няма да бъде оставено на разрухата и за спасяването му ще бъдат предприети спешни мерки. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин