Северната кула в Созопол - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Северната кула в Созопол
Автор: Иван Чорбаджийски
Северната кула в Созопол

Северна кула на брега на Созополския полуостров е сред най-новите забележителности, които могат да бъдат разгледани в морския град.


Тя е част от древния облик на града, като досегашните разкопки на археолозите от Националния исторически музей са установили, че кулата всъщност е част от неизвестна досега входна порта в града.

На това място отвесният бряг на древния Созопол се снишава и дава възможност да се изгради малко пристанище, използвано и досега от созополските рибари. Древните им предшественици са стоварвали там улова си буквално в центъра на града, вместо да обикалят дългия близо 2 км бряг на Созополския полуостров и остров Свети Кирил, за да влязат в централното пристанище (което е било там, където се намира и днес). В епохата, когато рибарските лодки и корабите не са имали мотори, това е било трудоемка работа и е ставала или с платна, или с гребане, когато не е имало вятър.

Разкопките на кулата ще продължат през зимата на 2013/2014. Божидар Димитров – директор на НИМ, смята, че археолозите ще достигнат до най-древните пластове на града, основан преди 2630 години в т.нар. архаичен период – за това има сериозни индикации при досегашните разкопки.

Частично ще бъдат реставрирани портата и кулата на древния град. Макар и само частично реставрирани през миналото лято, двата обекта се превърнаха в притегателно място за десетки хиляди туристи, съобщават още от музея.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин