Сейнт Китс е Гибралтар на Карибите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сейнт Китс е Гибралтар на Карибите
Автор: Peika.bg
Сейнт Китс е Гибралтар на Карибите

Остров Сейнт Кристофър е бил познат под различни наименования. Преди векове са го наричали „Гибралтар на Карибите“, а по-известен е останал просто като Сейнт Китс. Сейнт Китс е част от островната група Лийуърд и се намира на 2100 километра югоизточно от Маями, Флорида.

Първият интересен факт за него е, че западната му част се намира в Карибско море, а източната – в Атлантическия океан. Втората е, че той е едната половина от карибска държава. Сейнт Китс и съседния Невис формират Федерация Сейнт Китс&Невис.

36373

За европейците Сейнт Китс е открит от Христофор Колумб през 1492 година, но испанците играят малка роля в историята му. От 15-и век насам островът е бил под контрола на англичани и французи, а от 1783 г. е под властта изцяло на британската корона. 

36376

Заради историческото си минало, Сейнт Китс е имал две добре укрепени крепости. Докато Форт Чарлс днес се руши, то Бримстоун Хил е една от най-добре запазените исторически укрепления в двете Америки. Най-голямата крепост в източните Кариби е построена на много стръмен хълм на брега на океана по чертежи на британски инженери и е изиграла ключова роля за опазването на Сейнт Китс от французите. Днес тя е част от Националния парк Бримстоун Хил Фортрес, който е в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство.

36372

Големината на Сейнт Китс е 168 километра, дълъг е 29 километра и е около 8 километра широк. Популацията на острова е 45 хиляди души, основно от африкански произход, а официалния език е английския. На Сейнт Китс има летище с полети до Лондон, Маями и Ню Йорк, както и ферибот. Местната железница пък провежда опознавателни туристически обиколки на острова.

36375

Освен заради крепостта и климата си, островът е известен и като крикет дестинация. Сейнт Китс и Невис се превърнаха в най-малката страна-домакин на Световното първенство по крикет, след като състезанието се състоя там през 2007 г. Друга любопитна подробност е, че на малкия остров има цели три медицински университета.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин