Шоколад от Бали - щастие в пакетче - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шоколад от Бали - щастие в пакетче

Научи за това как се произвежда шоколад в Бали, къде да откриеш най-голямата в света бамбукова сграда и как това, че ядеш шоколад може да направи света по-добро място. Разказва Лия Панайотова от блога Contrabond.

Какво по-хубаво от това да релаксирате у дома с няколко парченца божествен шоколад, докато гледате през прозореца как градът става все по-бял и притихнал? А ако шоколадът е освен вкусен и ползотворен, то картината е съвсем идилична.

Снежната обстановка навън, ме накара да си припомня летния си престой в Индонезия, по време на който видях как се произвежда екологичен шоколад в най-голямата бамбукова сграда в света.

Всеизвестен факт е, че благодарение на черния шоколад телата ни отделят т.нар. хормони на щастието. Кой не би искал да си купи щастие в пакетче? Звучи прекрасно!

 

А честичко е твърде хубаво за да е истина, понеже повечето компании за шоколадови изделия тъпчат пакетчетата не с какаово щастие, а със захар, консерванти, палмово масло, какви ли не подобрители и заместители, от които затлъстяваме и то съвсем не щастливо. Голяма част от най-известните компании разрушават не само здравето ни, но и природата с продуктите си. Именно заради това бях толкова впечатлена от мисията на Big Tree Farms, които действително създават шоколад за по-добър свят.

Фабриката, в която се ражда този прекрасен шоколад, е най-голямата сграда в света, построена изцяло от бамбук, и се намира между Убуд и Денпасар, Индонезия. Бамбукът е екологичен материал, тъй като след като бъде отрязан, израства наново само за няколко години и не изисква огромно пространство. Освен това е гъвкав и при земетресения се огъва, вместо да се чупи, което го прави идеален за строителството в Индонезия. Предполагам, че заради това основите на много къщи са от бамбук, вместо от желязо и бетон.

 

Докато дегустирахме шоколада (не пропускайте комбинацията с морска сол) и останалите продукти на Big Tree Farms, ни разказаха за процеса по приготвяне на органичното, истинско щастие в пакетче.

Фабриката получава сурови какаови плодове, които изсушава и изпича, точно както се прави с кафето. Опитахме суровите зърна, които са съвсем гладки, дори леко слузести, смучат се и оставят лек горчив дъх. Изпечени какаови зърна пък можете да намерите в повечето магазини за ядки, както и в био магазините. Въпреки че са полезни и ги намирам за много вкусни, силната горчива жилка накара някои от останалите посетители да плюят отчаяно.

Следващата стъпка е изпечените зърна да се натрошат на малки парченца (cacao nibs), да се разбият на гъста паста и най-накрая – какаовото масло да се отдели от какаото на прах. За да се получи шоколад, във фабриката смесват какаото на прах с кокосово масло и кокосова захар. Кокосовите продукти, за разлика от повечето други видове захар и масло, се усвояват лесно от човешкия организъм. Освен това, кокосовата захар, която се прави от цветовете на кокосовата палма,e изключително екологично чист продукт. Една палма може да даде до 200 цвята на година, а за отглеждането й е необходимо малко количество вода, за разлика от захарната тръстика и захарното цвекло.

 

Последната процедура се нарича темпериране и се изразява в неколкократно бъркане, разтопяване и втърдяване на шоколадовата паста. Целта е крайният продукт да има гланцов завършек и да се разтапя в устата. Всяка шоколадова фабрика има своя строго секретна процедура по темпериране, която пази ожесточено.

Това, което прави Big Tree Farms специални, е не само че използват екологично чисти продукти, но и отношението им към хората, които създават сладките парченца щастие. Фабриката стимулира местната икономика, като наема основно хора от региона, заплаща им справедливо и не издевателства върху тях с безкрайни часове работа, за разлика от много международни фирми, които се възползват от евтината работна ръка и корупцията в Индонезия.

 

Освен всичко останало, из фабриката ни разведе едно от най-усмихнатите и дружелюбни момичета, които срещнахме в Индонезия. В страна, в която всеки ти маха за поздрав и те кани у дома си, това наистина означава много.

Компании като Big Tree Farms невинаги се котират лесно, заради по-високата цена на продукта. От друга страна обаче, може би си струва да помислим дали това, което спестяваме в пари, когато избираме голяма и известна компания, не се връща тъпкано на здравето и природата ни. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
mira vel , 17.01.2017 | 07:14
А може ли да се закупи в България и къде?
Абонирайте се за нашия бюлетин