Що е то театър в класната стая? - спечели билет - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Що е то театър в класната стая? - спечели билет

Театърът в класната стая не е арт терапия, не е пътуващ театър на турне във физкултурен салон, не е халтура или извънреден час по литература, не е и извънреден час на класния.

Жанрът „училищен театър” се заражда в Германия. Това са камерни пиеси, които се представят в класната стая и говорят без притеснение за теми табу и и за въпроси от ежедневието, родени в класната стая. Декорът е заобикалящата действителност, а зрителите – ученици са у дома си. Реакциите са спонтанни, а резултатите от комуникацията впечатляващи.

Театър в класната стая стартира като проект на Кукления театър в Стара Загора в края на 2013 г.

Към представлението се присъединява и психолог, а след спектакъла се открива възможност за дебат по темите на видяното, търсенето на решения на проблемите, повдигнати в спектакъла, а защо не и разговори по теми, които по правило не се обсъждат с родители и преподаватели.

Амбицията на проекта е да обедини усилията на театрали, педагози, психолози и чрез театъра да улесни комуникацията между децата в междинна възраст и възрастните. Нужно е само заедно да повярваме, че по човешки, културно можем да обменяме мнения и заедно да разрешаваме пораждащите се конфликти.

Първият спектакъл от проекта „Театър в класната стая” е по пиесата на популярния немски автор Кай Хенсел „Войната на Кламм”. Преводът на български език е на Габриела Хаджикостова. Постановката и интерпретацията е на унгарския режисьор Ищван Наги.

Войната на Кламм” се поставя за първи път в България. Спектакълът изследва училищните взаимоотношения между учител и ученици: Драматични събития ще изправят във война учителят Кламм и неговите ученици. Ще се развихрят ли сляпа омраза и отчаяние между тях? Ще се отвори ли пропаст от презрение и отчуждение? Ще има ли победители във войната?

Отговорите търси на сцената актьорът Янчо Иванов в ролята на учителя Кламм.

Старозагорската публика ще може отново да „влезе” в класната стая и да се срещне с учителя Кламм на 13 май 2014 г. от 19 часа на сцената на Държавен куклен театър Стара Загора.

Училището е принуда. Винаги е било и винаги ще бъде това, а и ученик и учител еднакво дължи точно на тази принуда това, че изобщо съществува. Винаги се надявах, че все някой някога ще осъзнае това, че един красив ден ще получа писмо от мой бивш ученик: господин Кламм, Вие бяхте прав. И знаете ли какво е смешното? Че никога не получих такова писмо, нито едно такова.”

Кай Хензел печели награда за драматургия за Младежки театър през 2002 година с пиесата си „Войната на господин Кламм” – историята на странната войната между един учител и един клас.

Един клас съобщава в писмо на преподавателя си по немски г-н Кламм, че го счита за виновен и отговорен за самоубийството на един от съучениците си през миналата учебна година – годината предшестваща тази на матурата. Обябяват му война чрез съпротива и истинска пасивна резистенция. Кламм се опитва да преподава в приетите нормални училищни граници, но в този клас това вече става невъзможно. След това и той обявява своята война, но вече срещу цялото училище, срещу всичките си колеги и срещу директора. Надява се тайно, че може да спечели на своя страна учениците си в тази странна война. Но те продължават да отвръщат с мълчание на все по-лудото му поведение. Дали изпитваме катарзис или удовлетворение, чувайки странното извинение и молба за прошка на Кламм, дали печели признанието ни разтърсващата откровеност на героя, на тези въпроси трябва да си отговорят взаимно останалите в класната стая след представлението ученици и учители.
В представлението се събаря стената между зрител и актьор и не само защото актьорът поддържа контакта със зрителите, или че назовава някой от тях с фиктивни имена, или че се ръкува с някого от тях, че се разхожда между чиновете, а защото представя по особен начин тази ежедневна война на някогашни или сегашни или бъдещи педагози, ученици, родители, защото очната ставка е неизбежна.” Ищван Наги , режисьор на „Войната на Кламм” на ДКТ Стара Загора.

От 13 до 16 май 2014 г. в Габрово ще се проведе Пети международен фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT. Държавен куклен театър Стара Загора участва в програмата на фестивала с две продукции: пилотния спектакъл от проекта „Театър в класната стая” – „Войната на Кламм” по Кай Хенсел и копродукцията на ДКТ и „Малко театро” – Будапеща, Унгария – „Зебра” – моноспектакъл на Габриела Хаджикостова.

Вече 57 години Старозагорския куклен театър проправя своя път „през очите на децата към сърцата на възрастните”. Той се превърна в оазис на куклено-театралното изкуство за възрастни - Международен куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро”. Началото бе поставено през 2000-та година от група ентусиасти, членове на сдружение с нестопанска цел ”Пиеро”, начело с директора на театъра, Дарин Петков.През септември 2015 година се очаква  деветото издание на фестивала.

Вижте още от програмата на Кукления театър в Стара Загора.

***

СПЕЧЕЛЕТЕ СЕМЕЕН БИЛЕТ ЗА НЕДЕЛНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ на "Малката русалка” , „Звездичко” или „Който не работи, не трябва да яде” в Държавен куклен театър Стара Загора.

Споделете в коментар под статията тук: "На какъв фестивал е домакин Държавен куклен театър Стара Загора?". Печелившите ще бъдат изтеглени чрез жребий и обявени във фейсбук страницата на Peika.bg в 18 часа на 10 май 2014 г.

Семеен билет включва двама възрастни и с едно или две деца.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Ryan Gosling, 13.05.2014 | 18:16
Фестивал "Пиеро".
Kristiyan Chakarov, 10.05.2014 | 18:32
Пиероооо
Kartofka Kartofkova, 10.05.2014 | 17:59
Пиерооооооооооооо :)
Иванка Караславова, 10.05.2014 | 16:24
Фестивал "Пиеро"
Nina Peicheva, 10.05.2014 | 13:13
Piero
Жабока Кърмит, 09.05.2014 | 15:03
Фестивалът Пиеро.
Абонирайте се за нашия бюлетин