Швейцария: Първият музей, посветен на света на Толкин - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Швейцария: Първият музей, посветен на света на Толкин
Автор: Peika.bg

В края на една тиха уличка в малкото швейцарско градче Йенинс (Jenins, население под 1000 души, на около час северозападно от Цюрих) има дървена табелка „Музей“. Това е единственият знак, който подсказва, че зад ъгъла предстои нещо необикновено.

А именно обрасла с лози сграда от камък и тухли, която изглежда така, сякаш току що е излязла на повърхността от земните недра. Със зелена кръгла дъбова врата. С кръгли прозорчета, които гледат към градина с рози.

Всеки фен на Толкин ще разпознае, че това е хобитска дупка. Всъщност е входът към музея Грайзингер (Greisinger Museum) – първият в света музей, посветен на измисления свят на Толкин – Средната земя.

Пътешествието тук е всичко друго, но не и обикновена разходка сред витрини. На две нива под земята посетителите наистина попадат в друг свят. Като за началото таваните са високи само метър и половина – все пак хобитите са ниски същества.

Стаите на хобитския дом пазят богата колекция от редки книжни издания, картини, оригинали на илюстрации, вещи на писателя, а 11 стаи пресъздават различни части от света на Толкин. Представете си стая, пълна с грубо издялани дървени столове, разпръснати около камината. Отстрани на масивно писалище са струпани карти на Средната земя. Или стаята Гондор с вити стълбища... Или 13-метровият балрог...

Освен това музеят е побрал вероятно най-голямата колекция от вещи, свързани с Толкин. Неин собственик е швейцарецът Бернд Грайзингер, бивш управител на фондове и един от най-запалените почитатели на хобитския свят.

„Искаме да дадем на хората усещането, че са на правилното място, да разберат какво е усещането на попаднат в хобитска дупка,“ разказва Бернд и уточнява, че фокусът на музея не са филмите на Питър Джакън, които са една възможна интерпретация на света на Толкин. Хобитската дупка в Швейцария го обяснява и подрежда.

Повече за музея ще откриете тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин